Zdravlje

Institut Niška Banja obeležio Međunarodni dan fizioterapeuta

Od 1951. godine se u čitavom svetu 8. septembra obeležava Međunarodni dan fizioterapeuta, sa ciljem da se javnosti skrene pažnja na ulogu koju fizioterapeuti imaju u prevenciji, lečenju, očuvanju zdravlja i poboljšanju kvaliteta života. Oni pomažu povređenim i bolesnim ljudima da povećaju pokretljivost zglobova i na taj način ublaže ili u potpunosti spreče trajne posledice povreda ili bolesti.

Moto manifestacije je POKRENE SE OSETI ŽIVOT. Fizioterapeuti su kroz zajednički čas vežbanja, prezentovali vežbe za lep početak radnog dana i ukazali na značaj fizičke aktivnosti u lečenju kardiovaskularnih i reumatoloških bolesti, prevenciju gojaznosti, poboljšanju fizičke kondicije i ublažavanju psihičke napetosti i jačanju otpornosti na stres bilo koje vrste.

Javnom času vežbanja su prisustvovali, osim fizioterapeuta, i svi zaposleni u Institutu”Niška Banja”, učenici srednje medicinske “Dr Miodrag Lazić” i škole “Mode i lepote”, koji profesionalnu praksu pohađaju u Institutu.

“I ove godine smo ovaj dan obeležili javnim časom vežbanja i uputiti poruku da su fizioterapeuti jako bitni u rehabilitaciji pacijenata. Vežbe su bitne ne samo za one koji imaju neki problem već i za zdrave ljude”, poručila je Rozita Filipov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i načelnica odeljenja E-rehabilitacije Instituta Niška Banja.

Jasminka Stojadinić, glavni fizioterapeut Instituta Niška Banja rekla je današnji dan prilika da se skrene pažnja na značaj i ulogu fizioterapeuta u prevenciji, lečenju  i rehabilitaciji. U Intitutu Niška Banja trenutno radi 60 fizioterapeuta.

“Mi pomažemo ljudima nakon povrada ili zbog nekih drugih bolesti, reumatoloških, kardioloških, odnosno fizioterapeuti su zastupljeni u gotovo svim granama medicine. Pomažemo i ljudima da nakon teže saobraćajne nezgode ponovo stanu na svoje noge i da se vrate normalnom načinu života. Osim terapije pokretom, odnosno kinezi terapijom, koristimo i razne modalitete elektroterapijskih procedura i  što se našeg Instituta tiče i privrednog faktura, vodu ili populano blato. Fizioterapeuti imaju važnu ulogu u rehabilitaciji, ali nažalost mi možemo tek na današnji dan to da pokažemo. Naša uloga je velika, a da bi fizioterapeut bio dobar on mora da bude strpljiv, da tu strpljivost prenese na pacijenta, da ima veliku moć zapažanja.”, kazala je Stojanović.

Zainteresovanim građanima delio se i promotivni materijal o lečenju kardiovaskularnih bolesnika, lečenju osteoporoze, o zaštitnim položajima za kičmeni stub i nakon ugrednje endoproteze kuka i uslugama koje pruža Velnes centar i novootvoreni Velnes stidio-bazen br. 3.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com