Društvo

INSPEKCIJA UPOZORAVA: Nišu je potrebna Kancelarija savetnika pacijenata

Svi rokovi za otvaranje Kancelarije savetnika pacijenata, koja u Nišu ne postoji već dve godine su istekli, i ona mora da profunkcioniše već koliko sutra jer je to jedini način da se zaštite sva prava pacijenata, kaže Goran Stamenković, šef Odseka zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

On dodaje da se Zdravstvenoj inspekciji svakodnevno obaraćaju pacijenti zbog određenih problema, da je  za šest meseci obrađeno oko 500 nadzora u Nišavskom okrugu, u Nišu je bilo oko 20 do 30 mera na mesečnom nivou, a najstroža kazna za zdravstvene radnike zbog nepoštovanja zakona je oduzimanje licence.

„Očekujemo da grad Niš prepozna hitnost situacije, verujemo da to već i jesu, i da Kacelariju savetnika pacijenata stavi u funkciju. Mi ćemo u svakodnevnom radu biti velika logistika podrška  Savetniku za prava pacijenata, ali očekujemo i da Savet za zdravlje stvori još tešnju saradnju sa Zdavstvenom inspekcijom, posebno imajući u vidu svakodnevno nezadovoljstvo građana, odnosno pacijenta, određenim uslugama koje im se pružaju ili određenjim ponašanjem nekih zdravstvenih radnika.Na taj način bi smo prevazišli neke lakše probleme i krenuli ka kvalitetnijoj zdravstvenoj zastiti“, kaže Stamenković.

Stamenković dodaje da bi se na taj način više razgovaralo o problemima, neke stvari bi se brže i efikasnije i operativnije   rešavale,  jer u ovom trenutku Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja nema kadrovske potencijale da svakog trenutka i u svakom pogledu izađe u susret svakom pacijentu.

Pacijenti su prepoznali Zdravstvenu inspekciju kao adresu gde svakodnevno  govore o nezadovoljstvu ponašenjem zdravstvenih radnika, odnosom prema njihovim trenutnim problemima,uvažavanjem zakazanih termina za preglede, uvažavanjem pacijentovog vremena, nezadovoljni su i kvalitetom lečenja, sumnjaju na stručne greške kod određenih zdravstvenih radnika.

To jedan od segmenata Zakona o pravima pacijenata koji Zdravstvena inspekcija posebno kotroliše i gde u svom postupku sprovodi mere upravnog nadzora uz podršku  struke i stručnog nadzora koji zdravstvena ustanova mora da pruži.

Foto: Niške Vesti; Goran Stamenković, šef Odseka zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja

„Broj nadzora je vrlo značajan  na osnovu teritorije koju pokrivamo, a to je osam upravnih okruga. Za šest meseci je obrađeno oko 500 nadzora, a u Nišu je bilo oko 20 do 30 mera mesečno. To su mere na zapisnik ili na rešenja za otklanjanje nezakonitosti u smislu pojašnjenja postupanja prema pacijentima, traženja informacija od etičkog odbora da li se lekar ili sestra na pravi način ophodio prema pacijentu u toku njegovog boravka u ustanovi. Tu su i unutrašnje provere kvaliteta rada. Zdravstvena inspekcija insistira na tome da struka kaže da li je neko dobro radio ili nije“, ističe Stamenković i dodaje:

 „I tu, nažalost, ima i teških slučajeva gde Zdravstvena inspekcija sa tužilaštvom i policijom odrađuje svoj deo posla ne samo kao logistika već kao neko ko daje završno mišljenje Ministarstva zdravlja. Na osnovu našeg mišljenje resorno ministarstvo formira posebne komisije koje nastavljaju da ispituju konkretne slučajeve u konkretnim uslovima lečenja u knkretnim zdravtsvenim ustanovama“.

Kada se govori o kažnjavanju, prethodnih godina je podneta 71 prekršajna prijava na teritoriji Nišavskog okruga.

„Govorimo o zdravstvenim radnicima koji su bili sankcionisani, a kada se radi o zdravstvenim ustanovama kao pravnim licima, one ne mogu da budu kažnejne jer je to odgovornost zdravstvenog radnika, odnosno fizičkog lica. U ovom trenutku, prema podacima koje imam, u ovoj godini je podneto oko 20 prekršajnih prijava, uglavnom protiv  određenih zdravstvenih radnika. Da li su ustanove kažnjavane? Retko, jer se trude da sprovedu sve ono što je potrebno“, dodaje Stamenković.

Republička zdravstvena inspekcija u Nišu kontroliše 42 lokalne samouprave ustanove u osam okruga.

Najstrožija sankcija za zdravstvene radnike je krivična prijava i krivični postupak zbog neukazivanja ili nestručnog ukazivanja zdravstvene pomoći pacijentu zbog greške lekara ili sestara.

„Tu su  i prekrajne prijave, ali sve zavisi od vrste učinjenog prekršaja. One se kreću od 50 do 500 hiljada dinara , a za zdravstvene ustanove su ovi iznosi znatno veći. Najveća kazna je krivično delo koje može da povuče i oduzimanje licence za zdravstvene radnike“, ističe Stamenković.

Republička zdravstvena inspekcija u Nišu kontroliše 42 lokalne samouprave u osam okruga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com