Društvo

Inovativna rešenja za tretman otpadnih voda

Pored usvajanja odgovarajućeg normativno-pravnog okvira u postojećoj oblasti i njegovog usaglašavanja sa propisima EU, važno je primeninjivati savremene tehnologije i inovativna rešenja za korišćenje i tretman komunalnih i industrijskih otpadnih voda.

Korišćenje ovih tehnologija i prečišćavanje otpadnih voda radi njene višestruke upotrebe predstavlja imperativ koji će omogućiti poslovanje velikog broja industrija, usloviti njihovu konkurentnost na tržištu, a pre svega doprineti stvaranju zdrave životne sredine i održive zajednice.

Upravo zbog toga, poredno treba raditi i na edukaciji budućih mladih stručnjaka, rečeno je na predavanju za niške srednjoškolce na Građevinsko –arhitektonskom fakultetu u Nišu

predavanje

Otpadne vode iskoristi, a ne odbaciti

Kako se Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene, smatra jednim od najzahtevnijih za Srbiju u procesu EU integracija, u okviru predavanja u Nišu srednjoškolcim su predstavljeni zanimljivi načini i trendovi upravljanja voda u gradovima, zatim integracije ciljeva urbanističkog planiranja i projektovanja, kao i o industrijskim otpadnim vodama u poljoprivrednoj – stočarskoj proizvodnji, a čije se osnovne postavke izučavaju na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Profesorka Građevinsko-arhitektonskog fakulteta doc. dr Borislava Blagojević istakla je da su otpadne vode veoma bitna tema ali i da će njihovo pravilno tretiranje biti veoma skupo za Srbiju.

,,Pravilan tretman otpadnih voda na globalnom nivou dodatno otežavaju intenzivna industrijalizacija i urbanizacija, klimatske promene, porast broja stanovnika u urbanim sredinama. Sa tzv. mekim merama u korišćenju otpadnih voda počeli su Amerikanci osamdesetih godina prošlog veka, potom Britanci, Australijanci. Najintenzivinije se ovim problemom bave Francuzi i Kinezi koji su čak možda malo i preterali u tretiranju otpadnih voda’’, ističe profesorka Blagojević koja, zajedno sa svojom koleginicom prof. dr Ljiljanom Vasilevski rukovodi letnjim akademskim kursom ,,Urban living with water’’ INNES instituta u Beču.

One su predstavile đacima urbanistička rešenja iz prakse koja podrazumevaju racionalnu upotrebu otpadnih voda.

Tako su niški srednjoškolci saznali da, primera radi, takozvani zeleni krovovi mogu da posluže i kao bašta vrtića ili da su rovovi korisne i lepe barijere između saobraćajnica i trotoara, a veštački stvorene bioretenzije, osim što povećavaju bezbednost u saobraćaju, doprinose i biljnoj raznovrsnosti u gradovima.

,,Cilj savremenog pristupa otpadnih voda je da, osim što kontrolišu količinu i kvalitet atmosferskih otpadnih voda, pružaju i mogućnost planerima da kreiraju područja koja bi svojom strukturom bila prilagođenima budućim izazovima poput indutrijalizacije ili klimatskih promena’’, istakla je profesorka Vasilevski.

ucenici

Poslednji segment predavanja ticao se industrijskih otpadnih voda u poljoprivrednoj – stočarskoj proizvodnji.

Izvršni inženjer sektora planiranja okruga Fingal – Dablin Nenad Milenković istakao je da su poljoprivredne otpadne vode mnogo jače i opasnije od ljudskih budući da životinje imaju drugačiji metabolizam.

,,Zakonska regulativa koja definiše ovu oblast u Evropi postoji od 1991. godine, mi ćemo morati da je sprovedemo kroz poglavlje 27, a uzdamo se u predpristupne fondove’’, istakao je Milenković.

Na primeru Irske, Milenković je istakao da je u ovoj državi koja broji manje od pet miliona stanovnika, čak 20 puta veće biološko opterećenje od životinjskog nego od ljudskog otpada.

eko nis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com