Društvo

Imati cilj pred sobom je pola puta do uspeha

Veljko Đurić je učenik prvog razreda Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, a široj javnosti se predstavio početkom godine na Forumu mladih naučnika koji je održan u Nišu i na kome je bio jedan od govornika zajedno sa Đorđem Ogrizovićem, dobitnikom nagrade najboljeg mladog naučnika u svetu. Tada je počela i priča o Veljkovim takmičarskim uspesima, a onda je i zaokružena nagradom koju učenicima dodeljuje Gradska opština Medijana, Sveta Petka.

Na spisku dobitnika je i mladi Veljko Đurić, a sudeći po uspesima koji stoje iza njegovog imana više je nego zaslužena. Opština Medijana je prepouznala talenat koji je potrebno nagraditi, jer je Veljko i više od talenta, on je uzor mnogim mladim ljudima iz njegove generacije.

Mada je tek zakoračio u “gimnazijske vode” Veljko je ispisao bogatu takmičarsku istoriju koju je upotpunio velikim brojem nagrada. Njegov moto je da u životu svako mora da ima cilj ka kome će ići. I to je već pola uspeha. Svaki kasniji uspeh dolazi iz napora da se cilj dosegne. Pokazalo se mogućim.

„Prethodnih godina učestvovao na mnogim takmičenjima i na mnogim manifestacijama u gradu. Samo prošle godine sam se takmičio iz sedam predmeta, iz bilogije, istorije, književnosti, ekologije, hemije i gramatike. Na opštinskim i okružnim takmičenjima sam osvojio sva prva mesta sa, uglavnom, maksimalnim brojem poena. Zbog poklapanja termina pojavio sam se samo na tri republička takmičenja. Osvojio sam prvo mesto iz istorije, vicešampion sam iz književnosti i 95 poena sam imao iz biologije od mogućih sto“, kaže Veljko.

On je i najmlađi Mladi ambasador u Nišu svih osnovnih škola, a ogledao se i u književnom stvaralaštvu.

„I sam sam iznenađenim time da sam potpisao dve knjige kao njihov autor. Prva je, da kažem, kombinacija istorijskog romana i epske fantastike koju sam napisao u saradnji sa znamenitim niškim piscem Milošem Petkovićem. Moja priča se zove „Vilinska grobnica“. Drugi roman, koji radim samostalno, izlazi krajem aprila ili početkom maja i zove se „Krvavi lavirint“.U pitanju je kriminalistički roman i drago mi je da sam se ogledao i u ovom žarnu“, kaže Veljko.

Veljkovo interesovanje za gotovo sve oblasti posledica su njegovog avantarustičkog duha koji svakog trenutka želi da “izađe iz boce”. Spreman je da odgovori svakom izazovu.

„Uvek kada se pojavi neki novi izazov ja želim da probam i da vidim kako će mi to leći. Oduvek sam imao želju da pišem i da napišem nešto svoje. To me je neodoljivo privlačilo“, objašnjava Veljko.

Svoje obraćanje na Forumu mladih naučnika završio je jasnom porukom koju je uputio onima koji su bili tu sa željom da to prenesu dalje, a ona glasi:

„Kada neko zna šta je njegov cilj i suvereno ide ka tome, ima rešenost i čvrstu inspiraciju, želju da nešto uradi, sigurno je na pravom putu i ostavrariće svoj cilj. Upravo na taj način mi smo ti koji danas treba da budemo uzori mladima“.

Tekst je deo projekta “Mladi talenti Medijane” koji je sufinansiran od strane Gradske opštine Medijana u okviru raspodele sredstava za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2019. godini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com