Hronika

Ikonopiscu koji je ubio staricu ponovo će se suditi

Apelacioni sud u Nišu ukinuo je prvostepenu presudu Vladanu Grahovcu (28) iz Raške kojom je osudjen na 30 godina zatvora zbog ubistva Nišlijke Jelice Tartarovski (82).

Na tu presudu žalilo se Više javno tužilaštvo sa zahtevom da se Grahovcu izrekne kazna zatvora od 40 godina, ali i njegov branilac, advokat Jelena Arsić, sa predlogom da se presuda ukine, a predmet vrati prvostepenom sudu na ponovono odlučivanje.
Kako je naveo Apelacioni sud, žalba branioca je osnovana jer su razlozi prvostepenog suda za odluku da je Jelica Tartarovski ubijena iz koristoljublja, nejasni i protivurečni.
„Nije sporno da je Grahovac lišio života Jelicu Tartarovski na taj način što joj je naneo 26 ubodnih rana u predelu lica, glave, grudnog koša, leđa i vrata, osam razderno nagnječnih rana čekićem, udarce pesnicom i stopalom te povrede vrata. Međutim, prvostepeni sud je trebalo sa stepenom izvesnosti da utvrdi da li je okrivljeni u vreme izvršenja dela bio uračunljiv, te da li je žrtvu lišio života iz koristoljublja. Za postojanje ove vrste teškog ubistva, bitno je da je izvršilac svestan da oštećeno lice lišava života zbog koristoljublja, odnosno da postupa sa direktnim umišljajem“, navedeno je u presudi Apelacioni suda.
U presudi se takodje navodi da je osnovana žalba branioca da prvostepeni sud nije naveo na osnovu čega je utvrdio da 760 evra, koliko je pronađeno u Grahovčevom stanu, potiču iz stana Jelice Tartarovski.
Nije izvršeno veštačenje spornih novčanica, kao ni novčanika nađenog na mestu zločina na eventualno prisustvo bioloških tragova optuženog ili njegovih papilarnih linija. U stanu žrtve pronađeno je 12.000 evra koji optuženi i pored navodne premetačine, nije uzeo što dovodi u pitanje stav da je ubistvo izvršeno iz koristoljublja. Iz tog razloga u ponovnom postupku prvostepeni sud će još jednom izvesti te dokaze da bi sa sigurnošću mogao doneti zaključak da je Grahovac prilikom donošenja odluke da Jelicu liši života, bio motivisan koristoljubljem.
Grahovac je optužen da je Jelicu Tartarovski izmasakrirao nožem i čekićem 31. avgusta 2019. godine u njenom stanu u Bulevaru Zorana Đinđića. Tridesetogodišnja zatvorska kazna izrečena mu je zbog teškog ubistva koje je izvršio iz koristoljublja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com