Društvo

Humanitarni bazar za sestre Bašović iz Niša

Humanitarni bazar za sestre Nataliju i Ivu Bašović iz Niša koje boluju Fridrajhove ataksije, retke progresivne genetske bolesti, biće organizovan u petak 22. oktobra od 10 do 18 sati kod Banke dobročinstva u Obrenovićevoj ulici.

Natalija (2004) i Iva (2006) Bašović učenice su srednje škole „Mija Stanimirović“ iz Niša. Boluju od Fridrajhove ataksije, retke progresivne genetske bolesti, koja pogađa uglavnom nervni sistem i srce. Glavni neurološki simptomi uključuju slabost mišića i ataksiju, gubitak ravnoteže i kordinaciju pokreta.

Organizatori humanitarne akcije su Natalijini i Ivini roditelji, Marina Adamović ispred Banke dobročinstva i naravno ljudi dobre volje. Na bazaru će se prodavati razne kreativne rukotvorine, ikone, zimnica i drugi sadržaji kako bi se prikupila neophodna novčana sredstva za njihovo dalje lečenje.

Podsetimo, humanitarni bazari su već bili organizovani, kao i niz akcija za prikupljanja novčane pomoći.  Njihovi vršnjaci, učenici ETŠ „Mija Stanimirović“ organizovali su akciju prikupljanja elektornoskog otpada. Novac od prodaje elektronskih uređaja koji se ne više ne koriste uplaćen je na račun sestara.

Hrabrim devojčicama je neophodno lečenje matičnim ćelijama u Ukrajini, jer da bi došlo do trajnijeg poboljšanja njihovog zdravlja i spašavanja njihovih života, prema rečima lekara iz Ukrajine, potrebno je najmanje tri do pet tretmana matičnim ćelijama, kao i stalno banjsko lečenje i specijalna fizikalna terapija.

Natalija i Iva su rođene kao zdrava deca, ali se kod Natalije bolest pojavila u devetoj godini. Prvo je uticala na srce – pojavila joj se kardiomiopatija (zadebljanje srčanog mišića), zatim se odrazila na noge i torzo, počela je nestabilno da hoda, često se saplitala, imala je tremor ruku, počela je sporije da govori i dobila ozbiljnu skoliozu kičme, saopšteno je na sajtu Budi Human.

Tada je postavljena dijagnoza, urađena su genetska testiranja kojima je utvrđeno da je i mlađa sestra Iva nosilac gena, iako se do tada kod nje bolest nije manifestovala.

Kada je dijagnoza saopštena, roditelji su se suočili sa užasom i neznanjem, kako sopstvenim tako i lekarskim. Osim banjskog lečenja i fizikalne terapije nikakvog drugog rešenja nije bilo.

Kako je bolest progresivna, Natalija je posle dve godine prestala da hoda, u kolicima je i u potpunosti je zavisna od tuđe pomoći. Kod Ive se bolest pojavila u jedanaestoj godini, počela je i kod nje nestabilnost pri hodu i skolioza kičme.

Za Nataliju i Ivu! Budimo humani!

Pomozimo Nataliji i Ivi!

Svi koji žele pomoći sestra to mogu učiniti:

Upišimo 718 i pošaljimo SMS na 3030

Upišimo human718 i pošaljimo SMS na 455

160-555296-66

00-540-0004272.5
IBAN: RS35160005400004272559
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

E-doniraj

PayPal

NBS IPS QR k

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button