Kultura

Hor “Branko” nastupio u Sofiji posle 114 godina!

Niška crkvena pevačka družina ”Branko” minulog vikenda je nakon 114 godina ponovo posetila Sofiju i Mitropoliju sofijsku i održala posećen koncert u najužem centru ovog grada, u hramu Svete Nedelje.

Sredinom maja meseca 1904. godine, hor ”Branko” je pod vođstvom dirigenta Milutina Tatića i predsednika hora i istovremeno ondašnjeg predsednika niške opštine, čuvenog Todora Milovanovića posetio Bugarsku i njen glavni grad Sofiju kao gost bugarskog udruženja ”Slavjanska beseda” i studentske omladine.

Tada je hor ”Branko” svojim pevanjem sasluživao na liturgiji u ondašnjoj sofijskoj Sabornoj crkvi, nakon čega su priredili vrlo uspešan koncert.

I danas, nakon 114 godina, hor ”Branko”, sa drugom postavom i pod drugim vođstvom, sasluživao je svojim horskim pevanjem na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u hramu Svete nedelje u Sofiji (hram Svetog Kralja) kojom je načalstvovao episkop Polikarp.

Nakon liturgije, hor ”Branko” održao je i vrlo uspešan i od prisutnog naroda toplo primljen koncert, nakon čega su se svi članovi hora ”Branko” poklonili i celivali mošti Svetog Kralja Milutina (Stefan Uroš II Milutin 1282-1321) koje se čuvaju pod svodovima ovog hrama i podjednako poštuju od strane i bugarskog i srpskog naroda.

Reči hvale hor ”Branko” dobio je i od mnoštva bugarskog vernog naroda u samom hramu, sa mnogobrojnim pozivima da hor ponovo gostuje u Sofiji.

Na povratku za Niš, hor ”Branko” je posetio manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Sukovu kraj Pirota.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com