Promo vesti

Hiperbarična komora uspešno rešava tegobe koje izaziva multipla skleroza

Ordinacija za hiperbaričnu medicinu Intermedic-HBO jedina južno od Beograda nalazi se u Nišu, uspešno radi čitavu deceniju isto toliko uspešno rešava tegobe kod ljudi sa Multipla sklerozom.

Multipla skleroza (MS) je diseminovano, demijelinizirajuće oboljenje centralnog nervnog sistema (CNS), hronično-progresivnog karaktera, sa karakterističnim nepravilnim periodima pogoršanja i poboljšanja stanja, nepoznate etiologije.

Postoji više hipoteza koje razjašnjavaju etiologiju i patogenezu mehanizma demijelinizacije nervnog tkiva kao što su : virusna infekcija, imunološki poremečaji, trauma, vaskularno oštečenje i niz drugih.

Foto: Intermedic-hbo; dr med Dušan Velevski

„Poslednjih godina, sve više je aktuelna vascularna teorija o nastanku MS. Ova teorija pretpostavlja da je mogući uzrok nastanka MS vaskularna ishemijska bolest krvnih sudova mozga, koja je pračena oštečenjem malih krvnih sudova mozga i transformacijom endotelnih ćelija ka fagocitnoj aktivnosti, što sve dovodi do pojave procesa demijelinizacije u CNS“, kaže dr med. Dušan M. Velevski jedan od malobrojnih stručnjaka za hiberbaričnu medicinu u Srbiji.

Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) je terapija izbora za MS jer je najsigurnija, najjeftinija i najmanje invaziona terapijska procedura.

HBOT ima značajno mesto u lečenju MS jer :

  • delije imunosupresivno,
  • stabilizuje endotel kapilara,
  • ima snažno antiedematozno i antizapaljensko dejstvo,
  • olakšava prijenos kroz moždano krvnu barijeru i
  • povečava produkciju antioksidativnih enzima u vrlo kratkom vremenu.
Foto: Intermedic – hbo

Primena HBOT kod MS, na osnovu brojnih istaživanja, daje dobre rezultate, jer se bolesnicima značajno produžava vreme remisije, značajno je redukovan spazam mišića i poboljšano opšte stanje organizma uz redukciju stepena invalidditeta.

„HBOT se sprovodi u inicijalnoj seriji od 20 jednodnevnih tretmana od 60 minuta na apsoltnom pritisku od 1,5 do 2,0 bara. Lečenje se nastavlja stabilizirajučim seansama na svaka tri meseca u serijama od 5 jednodnevnih seansi narednih 12 do 18 meseci“, kaže Velevski.

INTERMEDIC HBO

U ovoj ordinaciji sprovodi se metoda hiperbarične oksigeneno terapije koja podrazumeva lečenje jednim lekom – a to je čist kiseonik koji se udiše i boravi u njemu  pod pritiskom većim od atmosferskog, sve se to obavlja u specijalnim uređajima – hiperbaričnim komorama.

Ordinacija Intermedic-HBO  ima  opremljen  prostor koji ispunjava sve tehničke i one profesionalne uslove koji zadovoljavaju najviše standard u hiperbaričnoj medicine. Niška ordinacija poseduje jednomesnu savremenu hiperbaričnu komoru sa najmodernijom opremom.

“Lečenje kiseonikom postiže se pre svega povećana količina ovog gasa u tkivima i organima, tako je povećana i cirkulacija krvi. Kiseonik pomaže da zarastaju rane i kosti, antidematozan učinak je značajan kao i smanjenje otoka. Povećan imunitet normalan je sled događaja uz antioksidativnu zaštitu organizma povećano je delovanje antibiotika, hemoterapeutika, diuretika i drugih lekova”, kaže doktor Velevski za Niške Vesti.

On dodaje da povećana količina kiseonika u organizmu usporava starenje ćelija, ubrzava regeneraciju nervnog tkiva uz poboljšanje kondicije a preporučuje se sportistima za oporavak i svima kojima je potrebna antistres terapija.

Ono čime  može da se pohvali niška ordinacija su znatno niže cene od onih koje su na snazi u glavnom gradu. Na taj način usluge hiperbarične komore pristupačnije su mnogima.

Ordinacija Intermedic-HBO  nalazi se na Keju Mike Paligorića 20, a više informacija mogu se dobiti na telefone 018 290 999, 064 613 72 79 i 063 876 90 31 i na email: info@intermedic-hbo.rs.

Foto: intermedic-hbo

www.intermedic-hbo.rs

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com