Društvo

Grci vole da studiraju u Nišu, ali dolaze i Rusi

Prošle godine je studije upisalo 58 stranaca i to najviše Grka, a ove godine tek desetak njih se prijavilo za studije na Medicinskom fakultetu. Na fakultetima očekuju da ih bude više u drugom upisnom roku i svi rade na tome da uvede i studije na engleskom jeziku na svim nivoima, od osnovnih do master studija.

Pre nekoliko decenija situacija je bila sasvim drugačija. Na svim fakultetima Univerziteta u Nišu  bilo je i više desetina stranih studenata i to najviše Grka i Arapa. Nije im čak bio ni problem da nauče tada srpskohrvatski jezik. Mnogi od njih su i nakon diplomiranja ostajali u Srbiji, pronalazili posao i osnovali porodice.

U međuvremenu se situacija promenila. Prošle godine je  Medicinski fakultet upisalo 29, Mašinski 10, Fakultet zaštite na radu 6, Prirodno-metematički fakultet 3, Fakultet sporta i Pedagoški u Vranju i Pravni po 2 i po jedan na Elektronskom, Filozofskom i GAF-u.

“Među stranim studentima je najviše Grka i to 15 zatim imamo studente iz bivših jugoslovenskih republika ali i iz Nemačke, Jordana, Palestine, Australije, Turske i Rusije”, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu.

On veruje da će se situacija narednih godina promeniti, a da bi do toga i došlo radi se na promenama.

“Većini fakulteta predstoji reakreditacija i svi će oni uvesti nastavu i na engleskom jeziku tako da očekujemo da to privuče strane studente”, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić.

Medicinski fakultet je među prvima shvatio  da je uslov za privlačenje stranih studenata nastava na engleskom pa tako već godinama unazad imaju grupu koja nastavu prati na ovom jeziku. Ove godine ima mesta za 20 stranaca u ovoj grupi. Do sada se prijavilo desetak kandidata za osnovne studije i školarina je 5 500 evra. Ovaj fakultet je pripremio isti program i za doktorske studije.

“Prošle godine smo imali jednog stranca na master studijama anglistike iz Libije. Pošto je jedino strane filologije moguće slušati na jezicima koji su primarni na određenom programu, nastavu je slušala na engleskom. Cene su iste i za domaće i za strane studente. Osnovne studije 78000, master 79000 i doktorske 130.000”, kaže Dušan Aleksić, PR Filozofskog fakulteta u Nišu.

Tadija Đukić, dekan Ekonomskog fakulteta  naglašava da je za strane studenta školarina za master studije 2.500 evra i da su prošle godine imali dvojicu studenata na razmeni.

“Samo masteru mogu pratiti na engleskom, ali planiramo da i na ostalim nivoima uvedemo dvojezičnu nastavu”, kaže Đukić.

Foto: Ljubov Sokolova; privatna arhiva

Stranih studenata, ne baš u velikom broju, ima i na Mašinskom fakultetu i uglavnom su iz Rusije. Jedna od njih je Ljubov Sokolova koja je došla iz daleke Rusije na master studije, a onda je nastavila i doktorske.

“Imala sam malo problema u početku sa jezikom, ali su svi imali dovoljno strpljenja i pomagali mi. Završila sam master i sada sam na doktorskim studijama. Kada sam odlučivala gde ću na studije želela sam da dođem u Srbiju, a onda sam se odlučila i za Niš”, kaža Ljubov Sokolova.

Sa njom su ovde još nekoliko kolega iz Rusije. Uglavnom na master i na doktorskim studijama, ali ove studije stranci mogu da završe na još nekoliko fakulteta Univerziteta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com