Kultura

Grand prix festivala ‘Zlatna buklija’ u Velikoj Plani producentu Oliveru Paunoviću iz Niša za film ‘To je Toma’ (VIDEO)

Na 18. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma  “Zlatna buklija” u Velikoj Plani dugometražni dokumentarni film “To je Toma” producenta Olivera Paunovića u produkciji City Grupe, dobio je Grand prix festivala. Nagrada će svečano biti uručena 5. maja u Velikoj Plani.

Žiri festvala činili su reditelj Nikola Lorencin, snimatelj Žarko Pekez i glumac Ivan Vučković.

“Zlatna buklija” za najbolji film festivala dodeljena je filmu “37. Motorizovana brigada” reditelja Marka Kamenice u produkciji VFC “Zastava film” iz Beograda.

U obrazloženju žirija navodi se da se nagrada dodeljuje za kinematografski ekspresivno i uzbudljivo predstavljan dugogodišnji put Brigade,  od prvih ratnih dana, do sadašnjeg vremena.

Foto: Niške Vesti Oliver Paunović i Zoran Kalezić

Grand prix “Zlatna buklija” dodeljen je filmu “To je Toma”, dokumentarnom svedočenju o životu i predanom radu Tome Zdravkovića. Uz pomoć svedoka i sećanja, Toma opet peva.

U obrazloženju žirija navodi se da su u filmu predstavljeni Tomin  život i pesma, a producent Oliver Paunović uspeo je da izvede do gledalaca  “uzbudljiv film”. Film je nastao u  produkciji City Grupe iz Niša.

Na 18. Međunarodnom festivalu “Zlatna buklija” u Velikoj Plani dodeljene su i sledeće nagrade.

Grand prix festivala za predstavljanje teme o volji za životom dodeljen je filmu “Sa druge strane stakla”, autorke Ljilane Milovanović, produkcije “Osmougao”, Beograd.

“Zlatnu bukliju” za scenario dobio je film “Moj Branko ne laže”, reditelja Branka Lazića, u produkciji RT RS Banja Luka, dirljivom sećanju na lik i delo velikog pisca Branka Ćopića.

Grand prix “Zlatna buklija” dodeljena je i Đorđu Kadijeviću za autentičnu dokumentarnu naraciju u filmu “Oflag” Zastave filma.

“Zlatnu bikliju” dobili si i filmovi “Srbi iz Dalmacije” autora Dejana Vučenovića, TV Prva,  “Tain” grupe autora iz porodice Pantelić,  “Galijom po Limesu”, autorke Milice Popović u produkciji RTS, Beograd, kao i filmovi “Darko Tanasković” i “Leo Martin” Tamare Drezgić u produkciji RTS-a.

“Zlatna buklija” za oblast turizma dodeljena je  filmu “Vrnjačka banja” autora Živorada Nikolića, kao i filmu “Nikola Tesla – um koji vlada svetom” , autorke Mirjane Prljević.

Prve nagrade dobili su filmovi “Kad su lipe cvetale”, “Reci mi osmehom”, “Život između dva juga”, “Put, istina i život”, “Plantaža jednakih”, “Jagorida”, “Crnča, selo srpskog patrijarha Porfirija”, “Ko muku krije ne nalazi leka”, “Džentlmen do kraja”, “Koradžija”, “Janj i Šipovo”, “Čudnovata sudbina kravice Slavice”, “Velikani sprske fotografije”, “Krošnja”, “Zdravice Gornje Jablanice”, “Staša”, “Lekari Niš”, “Kenser influenser”, “klutura je večna, a život kratak”, “Crkva Svete trojice, Adrovac”, “Više od umetnosti” i “Čarobne šume i vode Stare planine”.

Za Grand prix publike predložena su i četiri filma u trajanju do 15 minuta, “Koradžija”, “Crkvenjak”, “Bioenergetičar” i “Stefan Ilić”.

Dodeljeno je i 11 Grand prixa za producentski pristup filmskom delu.

Završna svečanost 18. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma  “Zlatna bukljija” održaće se 5. maja u Velikoj Plani, a organizator je predvideo niz aktivnosti za doček nagrađenih autora i gostiju.

Od 13 do 14 sati organizuje se  prijem učesnika u holu  Centra za kulturu MASUКA/BIOSКOP/, od 14 do 16 sati turistička šetnja Velikom Planom, 16,3o do 18 sati prijem sa menijem za pristigle goste, od 19 sati Svečana akademija i uručivanje nagrada, nakon čega je predviđen i koktel.

Organizator  Festivala je UGPLANAART, suorganizator CZК MASUКA, a pokrovitelj Opština Velika Plana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com