Ekonomija

GRADSKO VEĆE: Tri preduzeća prošle godine u minusu

Od 12 niških javnih i javno komunalnih preduzeća za koje je na poslednjoj sednici Gradskog veća usvojen izveštaj o poslovanju u 2017. godini, sa gubitkom su poslovala tri preduzeća, a sa dobitkom devet.

Gubitke su imala preduzeća Gorica, Gradska stambena agencija i Nišstan, a dobit Gradska toplana, Objedinjena naplata, Parking servis, Naisus, Mediana, Tržnica, Direkcija za javni prevoz, Direkcija za izgradnju grada i Zavod za urbanizam.

Sekretar Sekretarijata za komunalnu delatnost, energetiku i saobraćaj Vladislava Ivković kazala je da je gubitak Gorice na kraju 2017. godine iznosio 81,4 miliona dinara.

„Razlog za to je što je Gorica u dužem vremenu imalo velike rashode po osnovu kamata, kredita, tužbi, troškova sudskih postupaka i prinudne naplate“, objasnila je Ivković.

Ona je kazala da su preduzeća koja su u nadležnosti Sekretarijata za komunalne delatnosti od svoje dobiti uplatila ukupno pet miliona dinara gradu kao osnivaču. Reč je o preduzećima Objedinjena naplata, Parking servis, Mediana, Direkcija za javni prevoz i Direkcija za izgradnju grada.

„Preduzeća Tržnica, Toplana i Naius jesu ostvarila dobit ali deo neće uplatiti u budžet već će ga iskoristiti za pokriće gubitaka iz ranijeg perioda“, izjavila je Ivković.

Direktor Gradske stambene agencije Vladan Stojanović rekao je da je GSA u 2017. godini radila finansijski izveštaj po kontnom okviru za preduzeća i privredu, do 2016. godine poslovala po kontnom okviru za budžetski sistem.

„To su enormne promene u knjiženju i usled usaglašavanja kao posledica prelaska javio se knjigovodstveni gubitak. To je deo gubitka, a drugi deo su 15 stanova u Duvaništu koji su odlukom Skupštine grada dati stanovnicima Mramora i Krušca. Otudjili smo ih bez naknade a imali smo odredjena ulaganja“ , izjavio je Stojanović.

Prema njegovim rečima Gradska stambena agencija je iz ranijih godina imala nerasporedjenu dobit od 727 miliona dinara, ovaj gubitak od 158 miliona koji se javio kao knjigovodstvena kategorija kada se pokrije, GSA ima dobitak iz prethodnih godina od 568 miliona dinara.

I doskorašnji direktor JP Nišstan Nenad Hafner tvrdi da ovo preduzeće nije poslovalo sa gubitkom u prošloj godini, kao što se to na veću čulo.

Svako ko otvori sajt Agencije za privredne registre (www.apr.gov.rs) i kroz pretragu nađe preduzeće Nišstan i njegove bilanse iz te godine, može da se uveri da je Nišstan i u 2017. godini, kao i u svakoj prethodnoj otkada sam obavljao funkciju direktora tog preduzeća, ostvario pozitivan finansijski rezultat. Te bilanse usvojio je Nadzorni odbor preduzeća, na njega je pozitivno mišljenje dala nezavisna revizorska kuća, a Agencija za privredne registre ih je objavila kao validne nakon ispunjenja svih zakonskih uslova za prihvatanje ispravnih bilansa”, ističe Hafner.

On je za Niške Vesti precizirao da je Nišstan iskazao dobit za 2017. godinu od 70.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com