Društvo

Gradsko veće odlučilo: Beskamatni kredit za mala i srednja preduzeća

Privrednici sa područja grada od sada će do kredita za poslovanje dolaziti pod povoljnijim uslovima. Gradsko veće Niša usvojilo je danas odluku za subvencionisanje kamate, a ovo se pre svega odnosi na mala i mikropreduzeća.

Preduzeća će konkurisati za kredite sa rokom otplate do 12 meseci, a kamatu, u iznosu od pet odsto plaćaće grad. Za tu namenu iz bužeta je izdvojeno 5 miliona dinara, što znači da će privreda moći da računa na ukupno 100 miliona dinara.

“Primarne delatnosti biće proizvodne i uslužne, što se tiče vrednosti biće između 100 hiljada i milion i po dinara… I očekujemo da se sa oko 100 miliona dinara kreditnog fonda najmanje 100 niških malih i srednjih preduzeća podrži kroz beskamatne kredite sa rokom otplate do 12 meseci“, izjavio je Milan Ranđelović, načelnik KLER Niš

Nakon sprovedenog tendera odlučeno je da za kreditiranje bude zadužena Intesa banka jer je, kako objašnjavaju, dala najpovoljnije uslove, a i ima najrazvijeniju poslovnu mrežu. Pozajmice će se odobravati pod standardnim uslovima u zavisnosti od kreditne sposobnosti preduzeća i uz kamatnu stopu od 5 odsto. Kamatnu stopu će plaćati grad, iz Programa lokalnog ekonomskog razvoja za ovu godinu.

Pored ove pomoći privredi, gradsko veće je usvojilo i odluku o osnivanju Centra za inovativno preduzetništvo mladih u saradnji sa Elektronskim fakultetom, kao vid pomoći razvoju nauke i preduzetništva među mladima.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com