KulturaPolitika

Gradske ustanove kulture dobile direktore, novi konkurs za Lutkarsko pozorište

Dosаdаšnji vršilac dužnosti direktora Turističke orgаnizаcije Niš Uroš Pаrlić ostаje nа tom mestu i dаlje, ostaju i Srđаn Sаvić u Niškom kulturnom centru i Emilijа Ćoćić Bilić u Gаleriji sаvremenih likovnih umetnosti, odlučeno je na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša.

Odbornici niškog parlamenta raspravljali su prošlogodišnjem radu ustanova kulture, ali i o njihovim direktorima, pa tako u pomenutim ustanovama neće biti promena u direktorskim foteljama, dok će novi direktor Narodnog pozorišta biti Spasoje Milovanović iz Kruševca.

Lutkarsko pozorište Niš

Skupština grada Niša odbacila je predlog da novi direktor Lutkarskog pozorišta u Nišu bude Miladin Milanović, tako da će za tu ustanovu biti raspisan novi konkurs.

Predsednik Odbora za imenovanje Skupštine grada Niša Ivan Jovanović je rekao da su članovi Odbora za imenovanje jednoglasno zaključili da predlog za direktora Lutkarskog pozorišta ne podrže jer ne zadovoljava sve kriterijume i uslove, odnosno nema dovoljan broj godina rada sa sedmim stepenom stručne spreme.

“Dobili smo dokumentaciju u kojoj stoji da ima pet godina radnog iskustva sa sedmim stepenom, a on je fakultet završio pre dve godine. To je razlog da se predlog ne podrži i raspisaće se novi konkurs”, izjavio je Jovanović.

On je rekao da su se na konkurs za direktora Narodnog pozorišta javila četiri kandidata, a “najimpresivnije” je delovala biografija Spasoja Milovanović iz Kruševca.

“Za dve godine koliko sam u Odboru za imenovanje nismo imali tako potpunu biografiju kao što je njegova”, izjavio je Jovanović.

Govoreći o radu ustanova kulture u Nišu, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Perišić rekao je da je evidentan napredak u kuluturi, ali ne može svake godine da se ponovi 2013. godina i Milanski edikt.

Foto: Niške Vesti (Arhiva); Zoran Perišić

“Imamo puno dobrih stalnih manifestacija i festival i taj trend mora da se nastavi. Mislim da Niš, kada se radi o kulturnim sadržajima, zaslužuje više s obzirom na broj zaposlenih u ustanovama kulture”, rekao je Perišić.

Odbornici opozicije izneli su medjutim niz primedbi na rad ustanova kulture a izmedju ostalog i to što ne radi arheološki park Medijana i to što se ne ulaže u infrastrukturu ustanova kulture.

Odbornik odborničke grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović rekao je da pojedini kandidati za direktora ustanova kulture imaju “pomalo sumnjive diplome”.

“To je slučaj sa kandidatom za Lutkarsko pozorite koji ima zvanje strukovni menadžer, a bio je šef obezbedjenja i statirao je u dve predstave. A od ovolikog ansambla u Narodnom pozoritu mi moramo da dovedemo direktora iz Kruševca”, izjavio je Jovanović na skupštinskom zasedanju.

Odbornik demokratske stranke Miodrag Stanković rekao je da su radnici u ustanovama kulture prepušteni sami sebi i da ne vidim viziju ovog gradskog rukovodstva kada se radi o kulturi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com