Društvo

Gradska stambena agencija: Svako ko ispunjava uslove mogao je da konkuruše za stan

Komisija prilikom rangiranja postupala u skladu sa Zakonom!

Nakon što su se mnoge informacije pojavile u javnosti, a povodom objavljene liste za kupovinu stanova u ulici Majakovskog u Nišu, na kojoj se našao i zet gradonačelnice Niša, oglasila se i Gradska stambena agencija, kako bi, kako je navela uklonila bilo kakve sumnje u postupak sprovođenja Кonkursa. U ovom niškom javnom preduzeću dematnuju da se radi o “dodeli” stanova, već isključivo o kupovini po određenim cenama, a na konkurs su mogli da se jave svi koji ispunjavaju usluve.

Prodajna cena stanova utvrđena je u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada i iznosi  88.769,85 din/m2 bez PDV-a, odnosno 97.646,83 din/m2 sa PDV-m, ili preračunato na srednji kurs na dan 01.02.2021. godine, iznosi 755,00 eura/m2 bez PDV-a, odnosno 830,50 eura /m2 sa PDV-om. Time, kako se ističe u saopštenju Gradska stambena agencija demantuje neistine pojedinih medija da se radi o „dodeli“ stanova, jer se isključivo radi o kupovini stanova po navedenim cenama.

“Na konkurs su mogla da se prijave lica koja ispunjavaju određene uslove, a pre svega, da podnosilac prijave na konkurs i članovi njegovog porodičnog domaćinastva na teritoriji Republike Srbije nemaju stan ili kuću u svojini,
odnosno nemaju stan odgovarajućeg standarda u smislu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada i da imaju prebivalište na teritoriji Grada Niša u neprekidnom trajanju od najmanje jedne godine zaključno sa danom podnošenja prijave na konkurs.

Кomisija za sprovođenje konkursa u svom radu se rukovodila i postupala isključivo na osnovu pomenutog Zakona i Pravilnika, odnosno, nikako se nije mogla rukovoditi teškim životnim pričama svakog ponaosob, i nije mogla da sačinjava rang liste u zavisnosti od toga ko je bolesniji i ko ima težu životnu priču, već prema svim podnosiocima prijava na isti način i u skladu sa zakonom”, ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dalje se objašnjava da je bodovanje podnetih prijava za kupovinu stanova izvršila Кomisija za sprovođenje konkursa u skladu sa navedenim Zakonom i Pravilnikom, kao i na osnovu Pravilnika o merilima za utvrđivanje reda prvenstva za dodelu stambene podrške. Iz naziva ovog Pravilnika, jasno je sa nisu u pitanju tzv „socijalni stanovi“, niti su to stanovi za socijalne slučajeve.

“Кomisija nije mogla da zabrani bilo kome ko ispunjava uslove konkursa da konkuriše za kupovinu ovih stanova, a po osnovu toga da li je neko radnik u privatnom preduzeću ili državnoj upravi, zdravstvu, policiji, vojsci i sl., ili da li je neko radnik u fabrici ili je lekar, inženjer, profesor i slično, ili po osnovu toga da li je podnosilac prijave ili njegov rođak na nekoj rukovodećoj funkciji, pod uslovom da ukupni prihodi porodičnog domaćinstva ne prelaze granice maksimalnih prihoda propisane odredbama člana 91. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, o čemu je Кomisija vodila računa.

Svaki građanin Niša imao je puno pravo da konkuriše za ove stanove kao vid stambene podrške ukoliko ispunjava uslove konkursa, a bilo kakav drugačiji stav s tim u vezi, predstavljao bi diskriminaciju građana i uskraćivanje na zakonu zasnovanih prava”, ističu.

JP Gradska stambena agencija kaže da je interesovanje građana za ove stanove prema pisanjima u medijima ovih dana veliko, pa će se ovo preduzeće u daljem periodu potruditi da sagradi još stanova na drugim lokacijama kako bi pomogla u rešavanju stambenih potreba i pružila stambenu podršku ne samo putem kupovine, već i putem zakupa svim građanima Niša kojima je to potrebno.

Podsećamo, ovo je četvrti po redu konkurs koji JP „Gradska stambena agencija“ Niš sprovodi u poslednjih 13 godina za stanove na istoj lokaciji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Баш лепо што сте се огласили и разјаснили све народу- НАКОН затварања конкурса……

  2. Da se formira istražna sudska komisija i da pred komisijom:
    Podnosilac prijave , stanodavac i dva svedoka potvrde izjavu koju su dali kod notara (svi su izjavu dali pod krivičnom i materijalnom odgovornošću).Komisija da na licu mesta uporedi izjavu i zatečeno stanje (svi ovi “podstanari” sigurno imaju komšije – koji će potvrditi da li ponosioci prijava zaista žive u komšiluku …)
    Ima načina …

  3. Niste gospodo iz GSA ovim obaveštenjem izmislili toplu vodu, tačno je da svako ko ispunjava uslove mogao da konkuriše za kupovinu stana. Ovde se izbegava sledeći odgovor: odakle i po kom osnovu Zetu Gradonačelnice i gradskom odborniku Raduloviću po 10 bodova po osnovu zdravstvenog stanja, kada se zna da 10 bodova dobija invalid prve kategorije sa 100 invalidnosti. Odakle Zetu 4 člana porodičnog domaćinstva i dodatnih 5 bodova. Detaljnom analizom rednih listi stanova za koja su ova dva gospodina? konkurisala se tačno vidi da su upravo ovih 15 bodova za Zeta i 10 bodova za odbornika Radulovića ključni za prelazak crte za kupovinu stanova. Naravno opšte je poznato da su ova dva gospodina? veoma radno sposobni i da nemaju invalide i bolesne u svojim porodicama. Samo po ovom osnovu nadzorni odbor bi trebalo da poništi konkurs i nadležnom tužilaštvu dostavi sva uverenja lekarskih komisija o utvrđenom zdravstvenom stanju na dalju proveru.

  4. Dzaba mi ovde pišemo komentare i nerviramo se kad sila boga ne moli. Uvek će naći način da se opravdaju i Izvuku bez posledica. Ma neka su se oni obezbedili pa sada bi mogli i sms glasanje da organizujemo da Im pomognemo i da opreme te iste stanove😁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com