Društvo

Gradska opština Medijana postavila nove podzemne kontejnere

U okviru unapređenja komunalne infrastrukture na svom području Gradska opština Medijana postavila je 34 nova podzemna kontejnera na 10 lokacija, što je najviše tokom jedne godine, kažu iz ove opštine.

Svi kontejneri imaju papučice, čime se izbegava neposredan kontakt sa sudom za odlaganje smeća i obezbeđuje bolja higijena.

Iz ove Opštine napominju i da je četrdeset venjaka na području ove opštine ove godine dobilo nov izgled – zamenjeni su dotrajali delovi, popravljen krovni pokrivač, štafne i delovi klupa.

“Prednost podzemnih kontejnera u odnosu na nadzemne je višestruka. Jedan podzemni kontejner menja čak četiri nadzemna. Gabarita je tri kubnih metara, a dubina same vreće iznosi 2 i po metara. Prednosti su i estetske u odnosu na nadzemne, jer se tako sprečava širenje neprijatnog mirisa i građani nisu više u dikrektnom kontaktu sa smećem. Apel građanima da otpad ne odlažu pored kontejnera, čuvaju svoju okolinu i na taj način obezbede zdravu životnu sredinu”, ističe Miloš Dragićević, načelnik Uprave gradske opštine Medijana.

Prema njegovim rečima, za postavljanje podzemnih kontejnera vlada veliko interesovanje građana i stambenih zajednica, a dovoljno je da se zainteresovani obrate Veću Gradske opštine Medijana sa zahtevom da im nadzemni kontejneri budu zamenjeni podzemnim.

Dragićević ističe da sredstva za kupovinu ovih kontejnera nabavljaju iskučivo iz budžeta iz ove Opštine i dodaje da je ove godine izdvojeno oko 17 miliona dinara sa PDV – om.

“Medijana je izvršila i rekostrukciju postojećih venjaka, rekonstruisano je ukuno 40 venjaka na 20 lokacija”. Nalaze se uglavnom u parkovskom prostoru ili duž obale Nišave sa Medijanine strane, kaže Dragićević.

Saša Matić iz JKP “Medijana” napominje da Niš poseduje ukupno 368 kontejnera rasporedjenih na 153 lokacije, dok se na ovoj opštini nalazi gotovo 50% kontejnera od ukupnog broja. Matić ističe da se kontejneri praze redovno.

“U podzemni kontejner je malo teže ubaciti kabasti otpad, ali tu opet imamo problem da nesavesni građani ostavljaju kabasti otpad pored kontejnera. Mi to redovno saniramo. Imamo i akciju sakupljanja kabastog otpada, koja upravo ističe 15. novembra, kada nam počinje i rad zimske službe. Ja često govorim da mi kao društvo, a pre svega JKP “Medijana”, moramo da delujemo u tri pravca“, rekao je Matić, pa detaljnije objasnio šta sadrže takva delovanja. Prvi je poboljšanje usluge, drugi je edukacija i treći su, nažalost, kazne.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com