DruštvoEkonomija

Gradonačelnica o radu prošle godine: Smanjen broj nezaposlenih, vraćen jedan od pet kredita i dolazak novih kompanija

2023. godinu najavljuje kao godinu borbe

U Gradskoj kući održana je godišnja konferencija za novinare, uoči dana oslobođenja Dana Grada na kojoj su predstavljeni i sumirani rezultati godine iza nas.

Foto: J.M.

„2022. godina bila je izazovna, ali smo uspeli da nadmašimo sami sebe, jer smo u 2022. godini jurili one rezultate u budžetu koje smo ostvarili u 2021. godini. U svakom trenutku u 2022. godini imali smo na računu Grada između 800 miliona i milijardu i po dinara. Iako smo ih trošili za mnogo stvari, upravo zahvaljujući predlozima sugrađana i gradskih opština, mi smo novac imali jer je novac pristizao u budžet. Godinu smo završili sa 94, 08 % ostvarenja prihoda i 91, 68% ostvarenja rashoda, što je u dinarima 11 milijardi 600 miliona prihoda i realizacija rashoda 11 i po milijardi dinara“, ističe gradonačelnica.

Grad je u svakom trenutku imao dovoljno novca na računu, zahvaljujući prihodima od zarada.

„Bez obzira na to jako smo ponosni na to što će ostvarenje budžeta za 2022. godinu biti 94,08 posto ostvarenja prihoda i 91,68 odsto ostvarenja rashoda. To je u dinarima 11 milijardi 600 miliona dinara prihoda, i realizacija rashoda 11 i po milijardi. Grad je isplatio jedan od pet postojećih kredita u vrednosti od 286 miliona dinara. Takođe, prvi put, prihodi od poreza na zarade činili su oko polovine ukupne gradske kase“, pojašnjava ona.

Prema njenim rečima, Grad je u ovom trenutku zadužen oko 500 miliona dinara.

 „U ovom trenutku smo kreditno zaduženi sa oko 500 miliona dinara. Prvi put je više od 50 odsto prihoda od prihoda na zarade i imali smo 98 posto realizaciju upravo tih planiranih prihoda, što znači da smo dobro planirali prihode od poreza na zarade i da smo uspeli da ih ostvarimo. U 2022. godini su prihodi na zarade biliveći za milijardu dinara u odnosu na 2021. godinu“.

Zahvaljujući direktnim i stranim investicijama od 920 miliona evra u poslednjih deset godina, u Nišu je smanjen broj nezaposlenih. Trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je ispod 20 hiljada nezaposlenih, dok je 89 hiljada zaposlenih lica.

Gradonačelnica je najavila i dolazak švedskog giganta „Ikee“ koja je kupila zemljište, otvaranje novih Lidl prodajnih objekata na više lokacija i poslavanje novih kompanija.

„To su „VGP“, češko-belgijska kompanija, koja će poslovati u našoj Industrijskoj zoni i austrijski „Palfinger“, „Ikea“, koja je kupila 14 hektara prostora, takođe najavljuje svoj dolazak, dok nemački trgovinski lanac „Lidl“
Značajnu ulogu u smanjenu broja nezaposlenih su imali i Naučno-tehnološki park i tržni centar „Delta Planet“, koji ove godine očekuje i zapošljavanje novih radnika“, završava ona.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com