Virus KoronaZdravlje

Građani preko E-uprave mogu da se prijave za vakcinaciju protiv kovida

Na portalu „E-uprava“ otvoren je poseban formular za iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv kovida 19. Građani Srbije koji žele da se vakcinišu mogu putem tog formulara da odaberu koju vakcinu žele da prime, ali i da navedu da li imaju neko od hroničnih oboljenja.

Prema rečima premijerke Srbije Ane Brnabić sistem je uspostavljen u saradnji sa Kancelarijom za informacionu tehnologiju i E-upravu.

„Od četvrtka moći će i preko kontakt centra to da učine. Imaće opciju i da kažu da li žele bilo kojom vakcinom koja je odobrena da se vakcinišu ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, da bi u sistemu mogli da planiramo dalje potrebe i sve te brojeve uključimo u plan masovne vakcinacije, objasnila je Brnabićeva.

Prenela je da Srbija sutra dobija 18.525 dodatnih vakcina „Fajzer-Biontek“.

Takođe je kazala da su relevantne institucije Kine odobrile izvoznu dozvolu za Sinofarmove vakcine, kao i da se očekuje dodatnih pola miliona „sputnjik“ vakcina.

„Imamo sve preduslove da počnemo sa masovnom vakcinacijom“, poručila je Brnabićeva.

Putem sajta imunizacija.euprava.gov.rs omogućeno da pokažu interesovanje za vakcinaciju protiv kovida 19. Za popunjavanje formulara nije potrebno imati otvoren nalog na portalu „E-uprava“.

Kada se pristupi sajtu, potrebno je popuniti formular osnovnim podacima – matični broj (JMBG), ime i prezime, adresa elektronske pošte i broj mobilnog telefona.

Nakon toga, potrebno je odabrati opštinu na kojoj građanin želi da primi vakcinu.

Kada popune osnovne podatke, građani se izjašnjavaju o tome da li iskazuju interesovanje za bilo koji tip vakcine koji je u upotrebi u Srbiji ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom.

Građani koji žele određeni tip vakcine, mogu da odaberu vakcine „Fajzer-Biontek“ i „sputnjik“, koje se već upotrebljavaju u Srbiji, ali i vakcine koje i dalje nisu dostupne u našoj zemlji – „Sinofarm“, „Moderna“ i „Astra Zeneka“.

Nakon odabira vakcine, odgovara se na pitanje o specifičnim oboljenjima. Ukoliko imate specifična oboljenja, od vas će se tražiti podatak o tome o kom oboljenju je reč. Moguće je odabrati više specifičnih oboljenja.

Poslednje pitanje u formularu odnosi se na to da li osoba koja je zainteresovana za vakcinaciju ima takve zdravstvene probleme da ne može da napusti mesto stanovanja.

Na kraju formulara potrebno je dati saglasnost za obradu podataka Institutu za javno zdravlje „Batut“, koji će odrediti datum i mesto vakcinacije osobi koja je pokazala interesovanje ovim formularom.

Interesovanje mogu da iskažu i strani državaljani sa prijavljenim boravkom u Srbiji, koji, umesto matičnog broja, treba da unesu evidencioni broj stranca, dok osobe bez prijavljenog boravka u Srbiji treba da unesu broj svog pasoša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button