Virus KoronaZdravlje

Gradi se laboratorija za testiranje na koronavirus

Laboratorija je donacija Kine

Ovih dana počela je izgradnja laboratorije u Nišu. Ona je jedna od dve laboratorije koje je Srbija dobila od Kine.

Niš će uskoro dobiti najsavremeniju laboratoriju koja će se nalaziti uz Institut za javno zdravlje.

„Laboratorija će biti deo Instituta. Kapacitet joj je hiljadu uzoraka dnevno. Kina je donirala dve laboratorije, a Vlada Srbije je odlučila da jedna bude u Nišu, a druga u Beogradu“, kaže za Niške Vesti načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.

Foto: P. V.

Laboratorija će imati između 500 i 700 kvadrata, a trebalo bi da bude izgrađena za mesec i po ili dva. Ona je trajna, služiće za uzorkovanja i za proučavanje virusa za ceo jug i jugoistok Srbije.

„Rokovi za izgradnju su vrlo kratki, a radi se o osetljivoj gradnji. To je projekat koji mora da ispunjava određene uslove jer se radi o laboratoriji koja će da radi uzorkovanje različitih virusa“, kaže Sotirovski.

Na ovom projektu radi Vlada Srbije, te ima svoje nadzorne organe. Laboratorija u Nišu gradi se tako da bude identična kao ona u Kliničkom centru Srbije.

Foto: P. V.

Zbog pripreme terena posečena su dva stara stabla što je izazvalo negodovanje pojedinih građana.
U Zavodu za zaštitu prirode Niš agenciji Beta su rekli da njih niko zvanično nije obavestio o seči stabala pored zgrade Instituta za javno zdravlje Niš, kao i da ovo drveće nije bilo pod zaštitom države. Ipak, u Zavodu su rekli da su za bilo koju seču drveća na području grada izvođači radova obavezni da se obrate Zavodu za zaštitu prirode i dobiju uslove pod kojima mogu da to urade.

Foto: P. V.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com