Društvo

Grad pomaže „Pčelici“ da isplati dugove

Veće grada Niša usvojilo je danas predlog odluke o finansiranju dela rashoda i izdataka proširene delatnosti Predškolske ustanove „Pčelica“, ali ovom odlukom nije određen iznos finansijske pomoći gradskog budžeta.

Šef stručne službe „Pčelice“ Slađana Petrović rekla je da su se problemi u oblasti komercijalnih poslova tog preduzeća akumulirali godinama i sada je „Pčelica“ došla u situaciju da mora da zatraži pomoć grada.

Petrović je podsetila da proširenu delatnost, odnosno komercijalne poslove „Pčelice“ predstavlja prodaja peciva i kolača u maloprodajnim objektima i školama, ishrana u privatnim vrtićima, obezbedjivanje obroka u produženom boravku u 22 škole, ishrana korisnika ustanove „Mara“ i učenika škole „14. oktobar“. Ona je kazala da dugovanja „Pčelice“ trenutno iznose 40 miliona dinara, a da je više razloga zbog čega su dugovi nastali.

„U prethodnim godinama nije blagovremeno usvajana cena koju je predlagala ustanova, pre svega cena celodnevnog boravka. Cene nisu menjane po četiri ili četiri i po godine, a nije tako bilo na tržištu“, izjavila je Petrović.

Ona je kazala da je ta ustanova prethodnih godina morala da prihode od komercijalnih poslova usmerava za pokriće troškova osnovne delatnosti boravka dece u vrtićima.

„Poslednje tri godine imamo tužbe roditelja i dolazimo u blokadu zbog čega namenska sredstva koja grad uplati recimo za račune za struju, odlaze za pokriće tužbi. Da bi računi za struju ili meso i brašno bili plaćeni, komercijalni prihodi bili su transferisani na budžetski račun. Pored toga kada u 2016. godini kada budžetom nije predvidjena adekvatna cena rada, da bi se radnicima isplatila novembarska plata korišćeni su prihodi od komercijalnih poslova. Rečeno je da će prvim rebalansom budžeta to biti nadoknadjeno, ali nije do sada“, istakla je Petrović.

Prema njenim rečima, radna grupa koju je formirala „Pčelica“ i radna grupa koju je grad formirao uradiće u narednom periodu tokom septembra uradiće elaborat o održivosti komercijalnih poslova „Pčelice“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com