Društvo

Grad i Gimnazija NEMAJU PARA da učenik ode na Balkanijadu

Igor Eskić, učenik drugog razreda niške Gimnazije “Svetozar Marković” na državnom prvenstvu iz geografije, ostvario je plasman koji ga vodi na Balkanijadu koja se održava u Sloveniji.

Njegov odlazak je neizvestan jer ni Gimnazija koju pohađa ali ni Grad Niš nemaju para da ovog uspešnog niškog gimnazijalca pošalju na ovo prestižno takmičenje koje je na programu krajem juna.

Eskić je među dvanaestoro najboljih geografičara u našoj zemlji, ali to trenutno nikome u gradu ne znači puno.

“Kada smo se obratili gradu za pomoć, oni su nam rekli da taj rang takmičenja – Balkanijada, nije predviđen pravilnikom u Centru za obrazovanje, po kome bi nama bila odobrena sredstva. Mi sada čekamo da nam se neko od niških malih privrednika obrati kako bi Igor ipak otišao na zasluženu Balkanijadu”, kaže za Niške Vesti Milena Simonović, profesorka geografije u Gimnaziji “Svetozar Marković”.

Među dvanaest najboljih u Srbije je čak četvorica Nišlija, trojica su učenici Gimnazije “Bora Stanković“, dok je iz Gimnazije “Svetozar Marković“ samo učenik drugog razreda Igor Eskić.

“Test nimalo nije bio lak i na republičkom takmičenju, a sličan će biti i na Balkanijadi. Sastoji se iz nekoliko delova. Tu je rad na terenu, pisanje sastava na engleskom i potrebno je puno znanja i veština da se on uradi dobro kao što je to Eskić uradio. Nadam se da će biti sluha u gradu da ovaj đak otputuje u Sloveniju i tamo dostojno predstavi ne samo grad već i čitavu zemlju”, uverena je profesorka Simonović.

Rok za uplatu kotizacije je 9. jun i svaki dan koji prolazi sve je veći pritisak na mladog Eskića.  Kotizacija za njegovo učešće je 200 evra, za profesorku koja ga prati još 250 evra, put od Beograda do Maribora vozom je 7000 dinara, s tim što je niška Gimnazija u mogućnosti da plati samo put od Niša do Beograda, dodaje profesorka. Postoji opcija da bi na Balkanijadu mogao da ode i sam Eskić, jer prisustvo mentora nije obavezno.

„Nadam se da će mi pomoći neka od pet niških opština. Trenutno očekujem odgovor od Gradske opštine Palilula a nadam se da će me i drugi kontaktirati. Niške firme uvek su pomagale uspešnim đacima, tako se nadam i ja da će se mene neko setiti”, kaže Igor Eskić, niški gimnazijalac koji je pokazao odlično znanje kada je rame uz rame stao uz svoje kolege starijih razreda.

„Nadam se biću u prilici da na Balkanijadi pokažem svoje znanje iz geografije sveta, siguran sam mogu do nekog od prvih mesta jer mislim da imam kapacitet “, kaže sigurno Igor.

Ako sve bude po planu  25. juna  takmičari stižu u Maribor. Planiran je obilazak Ljubljane, Bleda a svi oni videće i mesto Ruše gde će biti održana Balkanijada.

“Biće to jedno divno iskustvo, ne samo zbog takmičenja već i da vidim krajeve o kojima sam do sada samo čitao”, završava gimnazijalac Eskić.

Ovaj mladi Nišlije nije samo dobrar poznavalac geografije već je i uspešan sportista kao i zaljubljenik u ruski jezik, matematiku i istoriju.

Igor Eskić na košarkaškom kampu na Kopaoniku
Igor Eskić na košarkaškom kampu na Kopaoniku

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com