Ekonomija

Grad besplatno ustupa parcelu za gradnju akva-parka

Veće grada Niša usvojilo je danas nacrt Elaborata koji će omogućiti da 5,4 hektara zemljišta na lokaciji “Lozni kalem” na kom je planirana izgradnja akva-parka bude dato investitorima bez naknade ili po ceni koja bude izlicitrana na javnom nadmetanju.

Ukoliko Vlada Srbije da zeleno svetlo, krajem juna bi mogao da bude raspisan javni oglas na koji bi trebalo da se jave potencijalni investitori.

Gradski većnik Mihajlo Zdravković pojasnio je da će tokom leta zemljište biti oglasom ponuđeno investitorima po ceni od nula dinara, ali ukoliko više firmi bude zainteresovano one će se nadmetati  i po pitanju vrednosti zemljišta i po pitanju vrednosti investicije.

Zdravković je podsetio da se radi o zemljištu na ulazu u Nišku banju površine 5,4 hektara čiju je vrednost Ministarstvo finansija procenilo na skoro 239 miliona dinara.

“Od investitora će biti zatražena gradnja akva-parka površine 9.000 kvadrata sa najmanje sedam bazena na otvorenom i zatvorenom prostoru. Vrednost investcije ne može biti manja od devet miliona evra”, rekao je Zdravković.

On je istakao da će investitor biti obavezan da dostavi gradu bankarsku garanciju u visini vrednosi zemljišta, da izgradi akva-park za maksimalno tri godine i da taj objekat radi najmanje pet godina.

Elaboratom je, kako dodaje, utvrđeno da bi akva-park u periodu od samo pet godina doneo veće prihode nego što je vrednost zemljišta tako da je u obzir uzeta i mogućnost ustupanja lokacije bez naknade.

“Procenjeno je da bi u petogošnjem periodu ta investicija donela prihode gradu i državi od 310 miliona dinara. Stalno bi bilo zaposleno 40 ljudi, a u letnjim mesecima još 80”, rekao je Zdravković.

Prema njegovim rečima, elaborat koji je danas usvojilo Gradsko veće mora da usvoji i Skupština grada i odobri Vlada Srbije.

“Očekujemo da krajem juna ili početkom jula bude raspisan oglas o ustupanju zemljišta na “Loznom kalemu”. Prva faza gradnje mogla bi da bude gotova već naredne godine”, naglasio je Zdravković.

On je podsetio da je firma “Akvatera solušns” iz Crne Gore pokazala interesovanje za gradnji akva-parka na ulazu u Nišku banju i na osnovu njenog pisma o namerama odredjen je minimum ulaganja koji će biti zatražen od oglasom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com