Društvo

GОSPODO VOJNICI, srećan Dan Vojske Srbije

Vojska Srbije proslavlja praznik 23. april, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Vojska Srbije ove godine praznik dočekuje angažovanija nego u redovnim okolnostima. Ovih nedelja usled pandemije koronavirusa u vanrednim okolnostima srpska vojska funkcioniše tako da pruža jaku podršku stanovništvu na monogim poljima. Pripadnici su angažovani na obezbeđenju važnih objekata i bolnica, učestvuju mehanizacijom i kod dezinfekcije brojnih institucija, obezbeđuju kampove u kojima su smešteni migranti, pruža podršku kada je medicinsko zbrinjavanje u pitanju. Vojno-medicinska akademija u Beogradu i niška Vojna bolnica, trenutno primaju civilne pacijente kako bi bile rasteretile kovid bolnice.

Predstavnici vojnih i civilnih zdravstvenih institucija u Republici Srbiji i članovi medicinskog tima Oružanih snaga Ruske Federacije angažovanih u našoj zemlji neprestano sarađuju, redovno razmenjujući iskustva sa članovima ruskih medicinskih timova angažovanih u Ruskoj Federaciji i Republici Italiji, tako dobijamo bolji uvid u načine na koji možemo najbolje da odgovorimo na pandemiju.  

Ovako to vojska Srbije radi, kada je najteže. SREĆNO I HVALA!

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku pripadnicima Vojske.

“Uprkos složenim uslovima u kojima rade pripadnici Vojske Srbije profesionalnim izvršavanjem namenskih zadataka i postizanjem zapaženih rezultata na izgradnji, razvoju, obuci i osposobljavanju svojih jedinica, daju visok doprinos prosperitetu naše države i njenih građana i pružaju punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu, a i šire. Stalnim angažovanjem vaših pripadnika u teškim vremenima koja su zahvatila našu zemlju i čitav svet, nesebično rizikujući sopstvene živote, kao i živote vaših najmilijih po ko zna koji put ste pokazali i dokazali da je Vojska Srbije uvek i svuda tu za svoje građane, kao prvi stub odbrane i garant bezbednosti. Rezultati ozbiljnih fiskalnih reformi i ekonomski oporavak naše Srbije omogućili su da u proteklom periodu ostvarimo značajne rezultate u opremanju Vojske Srbije savremenim naoružanjem i opremom. Stalno povećanje zarada i rešavanje stambenih pitanja u okviru programa državne stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti doprinose podizanju standarda naših oficira, podoficira i vojnika. Ove, ali i sve druge aktivnosti na planu jačanja standarda nastavićemo i u budućnosti. Čestitam vam praznik, zahvalan što postojite i uveren da ćete i u narednom periodu profesionalno izvršavati postavljene zadatke, ispunjavati obaveze koje vam predstoje i kao aktivan činilac bezbednosti u zemlji i regionu voditi Republiku Srbiju ka prosperitetu i boljoj budućnosti. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!”, rekao je Vučić.

Ministar odbrane Aleksandra Vulina, kaže da Dan Vojske Srbije ima poseban značaj u nacionalnoj istoriji i predstavlja trajan izvor i nadahnuće kako srpskom narodu, tako i našoj vojsci.

“Najveća vrednost pripadnika Vojske Srbije je u njihovom znanju, visokom nivou osposobljenosti i uvežbanosti za rad, dostojanstvenom držanju u vojničkom pozivu, zavidnom borbenom iskustvu i nepokolebljivoj odlučnosti da se po svaku cenu brani i odbrani otadžbina i zaštite njeni građani. Kroz uspešno angažovanje resursa u nemilosrdnom ratu protiv nevidljivog neprijatelja koji poslednjih nekoliko meseci napada našu zemlju doprineli ste afirmaciji i jačanju ugleda Vojske Srbije. Siguran da ćemo svi zajednički izvojevati još jednu pobedu i da će pripadnici Vojske Srbije sada, ali i u narednom periodu biti spremni da profesionalno odgovore svim izazovima, čestitam vam najveći vojni praznik”, rekao je Vulin.

ZNAČAJ DRUGOG SRPSKOG USTANKA

Drugi srpski ustanak predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske. Kao posledica samostalnosti srpske države, stvarena je  stajaća vojska i ustanovljena Garda, od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.

Kako je stvaranje stajaće vojske, od najpre „upisnika“, a kasnije „soldata“, prošlo neopaženo od Porte, Narodna skupština je ozvaničila naziv „soldati“. Uvode se prvi regruti, koji su ostajali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen. Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu. Ustanovljene su uniforme, odnosno „mundiri“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com