Društvo

Gomile smeća, naša svakodnevnica. Ambalažni otpad regulisan zakonom

Ako pitate građane Niša reći će vam da javna higijena u gradu nije na zavidnom nivou, što se na pojedinim mestima i vidi. Svima nečistoća smeta, a opet, s druge strane, svest građana o očuvanju higijene u gradu nije baš za pohvalu.

Sa time se delimično slažu i zaposleni u JKP „Mediana“. Iako sa manjim brojem radnika, ovo komunano preduzeće nekako uspeva da izvršava svoje osnovne obaveze, međutim, pojedinim građanima treba stalno ponavljati i učiti ih kako i gde da odlažu koji otpad.

„Postavljene na stubovima javne rasvete, za odlaganje sitnog otpada, male korpe su često zatrpane smećem koje prevazilazi njihovu zapreminu. Podzemni kontejneri se, takođe, ne vide od smeća, a do nadzemnih se ponekad ne može ni prići. Namena kontejnera, bilo da su nadzemni ili podzemni, jeste odlaganje komunalnog otpada, ali se neretko dešava da budu zatrpani ambalažnim otpadom. Gomile tog smeća najčešće zatičemo u zonama kafića i lokala. I to je stvar lančane reakcije. Dovoljno je da jedan ostavi kutiju pored kontejnera, onda svako naredni samo nastavlja „lanac“, objašnjava Dragoslav Pavlović direktor JKP „Mediana“.

Kršenje komunalnog reda je na teritoriji celog grada ali i u strogom centru. Obrenovićeva ulica je, u rano jutro, svakodnevno „ukrašena“ džakovima ambalažnog otpada.

„To jeste veliki problem, ali se lako rešava. Odlaganje ambalažnog otpada je inače regulisano zakonom. Potrebno je da vlasnici kafića, kafana ili hotela, potpišu Ugovor sa JKP „Medianom“ o odvozu ambalažnog otpada, što je propisano skupštinskom odlukom. U tom slučaju oni nas obavezuju da im besplatno pružamo tu vrstu usluge. Taj ambalažni otpad inače završava u reciklažnom centru „Mediana“ što znači i samom preduzeću, jer na taj način ostvaruje dodatne prihode“, objašnjava Pavlović.

Sa keja, popularnog sastajališta mladih u centru grada, kaže, svakog jutra, komunalci odvezu 3-4 kamiona smeća razbacanog svuda redom. Iako postavljene na vidljivom i pristupačnom mestu, posude za selektivno sakupljanje otpada u ovom delu grada, često ostaju prazne.

U sezoni godišnjih odmora, „Mediana“ radi sa manjim brojem radnika. Zato u ovom preduzeću razmišljaju o ideji da se čišćenje frekventnijih šetališta započne ranije – od pet a ne od sedam časova kao što je sada slučaj. Pored toga, unapređuje se i sistem rada, te se u budućem periodu može očekivati veći broj radnika i modernija mehanizacija u niškom komunalnom preduzeću, najavljuje Pavlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com