Sport

Golman koji ruši stereotipe: Diplomirani ekonomista među stativama Radničkog

Kada je golman Radničkog Mladen Živković nedavno doživeo povredu na jednoj od utakmica Superlige, bio je to hendikep za nišku ekipu, međutim ostatak tima uspeo je da nadomesti njegovo odsustvo i nastavi sa dobrim igrama. Živković se vratio u trenažni proces a njegovo zdravstveno stanje konačno je na zadovoljavajućem nivou, pa se povratak na teren očekuje u bliskoj budućnosti.

Ovaj elokventni golman koji bez sumnje razbija sve stereotipe odgovarao je na pitanja radoznalih navijača ali i svojih kolega,u okviru svojevrsne emisije koja je juče snimljena na stadionu “Čair”.

Većinu njih najviše je intresovalo kada će pouzdani golman ponovo među stative Radničkog.

“Dobijam dosta poruka od navijača. Osećam tu pažnju sa njihove strane, to mi izuzetno prija. Nadam se da ću im se na adekvatan način odužiti. Trenutno se dobro osećam, nakon poslednjih terapija, mislim da je povreda iza mene. Sigurno sam na 90 posto spremnosti i očekujem da se uskoro stavim na raspolaganje treneru Nenadu Lalatoviću. Izuzetno mi je teško da utakmice gledam sa tribina, nema ništa gore za sportistu nego kada je povređen. Kada ne igrate, generalno je teško, a kada ste povređeni i ne igrate, to daje neku drugu dimenziju. Ono što ja volim da kažem „Na kraju svakog tunela ima svetlosti“ i iz ovog tunela sam izašao, to je iza mene, okrećem se budućnosti. Verujem da ću biti za nijansu jači”, optimističan je Živković.

On takođe razbija stereotip „običnog“ fudbalera, čuvar mreže Nišlija je takođe i diplomirani ekonomista. „Žile“ otkriva koliko je bilo teško uskladiti akademske i profesionalne obaveze.

“Školovanje sam počeo baš kada je krenula Bolonja, a to je kočilo školovanje ljudi koji su imali drugih obaveza. Nije teško naći vremena za učenje, to je čak i najlakše, kako sam bio zauzet, nisam mogao da idem na predavanja, to mi je predstavljalo najveći problem. Ukoliko ne sakupite dovoljan broj bodova, ne možete izaći na ispit. Na kraju sam uspeo sve da prebrodim i završim kao diplomirani ekonomista, ali i profesionalni fudbaler. To mi je veoma drago jer smatram da karijera svakog sportiste traje prilično kratko, život se nakon toga nastavlja. Šteta bi bilo da se ne iskoriste svi resorsi i potencijali koje imamo u sebi, počeo je Živković i potom se nadovezao, Možda bi mladim sportistima trebalo organizovati neka predavanja i edukaciju. Mnogo je malo profesionalnih sportista koji mogu da zarade novac da se obezbede do kraja života. Moraju nečim da se bave ukoliko žele da žive normalno. Smatram da onaj ko radi na obrazovanju proširuje svoje vidike“, odgovora Žile.

Živković je imao i savet za sve mlade golmane koji tek prave prve fudbalske korake.

“Najvažnije je da pronađu trenera koji će im napraviti pravu osnovu. Za klince prioritet od samog početka treba da bude da rade stvari na ispravan način. Veliki problemi nastaju kada se steknu loše navike koje se kasnije mnogo teže ispravljaju. Najbitnije je da se obučavaju od malih nogu kod pravog trenera. Nisu svi treneri koji danas rade pravi treneri, ima dobrih trenera, ali i onih koji samo misle da to jesu” poručuje Živković.

O planovima u budućnosti čuvar mreže Radničkog rekao je sledeće…

“Ja sam neko ko ne pravi dugoročne planove. Imam samo jedan dugoročni cilj, a to je da budem uvek, u svakom momentu na maksimalnom nivou svog kapaciteta. Ne želim da se opterećujem ničim drugim. Ne želim da se koncentrišem na obaveze koje me trenutno okružuju. Trenutno sam u Radničkom, ne razmišljam o tome gde ću i kako nastaviti. Neka se to odvija samo od sebe, kaže iskusni čuvar mreže.

Živković je „Meraklijama” takođe otkrio zbog čega je postao golman.

“Kao dete nisam odmah stao na gol. Moj otac je branio u lokalnom klubu, to je bilo amaterski. Sećam se nekih njegovih utakmica, bio sam dosta mali. Bukvalno ne mogu da se setim nijedne njegove odbrane, ali u glavi mi je ostalo „on je bio golman“. Kao mali igrao sam na ulici fudbal. Bio sam najmlađi, svi su želeli da igraju, a niko da brani, mene su uvek stavljali na gol. To sam zavoleo i postao mi je profesionalni poziv. Braniti nije baš jednostavno, svaka greška golmana se odmah vidi. Postoji šala u fudbalskim krugovima, kako su golmani glupi, zato im je šesnaesterac ograničen. Ja mogu da kažem da nijedan golman nije glup. Glup golman ne može da bude dobar golman. Treba doneti pravovremenu odluku u deliću sekunde. Da biste to uradili treba da razumete igru, a da biste je razumeli treba vam inteligencija” otkriva Živković.

Živkovića raduje jaka konkurencija na golu „Reala sa Nišave“. Poručuje da ga to motiviše.

“U celoj karijeri nikada nisam trenirao fudbal da ne branim. Jaka konkurencija me dodatno motiviše. Volim kada je konkurencija jaka jer tada više dajete na svakom treningu, utakmici… neko će reći, a kako to da ne dajete sto posto na svakom meču? Kada nemate konkurenciju podsvesno se opustite. Ja se radujem dobroj konkurenciji i verujem da ću uskoro ponovo stati na gol” samouveren je Živković.

Potom je otkrio kako mu se dopada grad na Nišavi.

“Niš obožavam, zadržao je duh starih vremena koji nije ostao prisutan u ostalim većim gradovima. Novi Sad se menja, Beograd se menja, a Niš je zadržao taj retro izgled.”

Živković je potom odgovorio na pitanje navijača, šta je to po čemu je Radnički drugačiji od drugih klubova u Srbiji.

“Ono što ga čini drugačiji je taj osećaj, ta atmosfera kada izađete na teren. Osećate se kao da ste u velikom klubu, jer to i jeste. Jednostavno, ne mogu da ga uporedim ni sa jednim drugim klubom u Srbiji, specifičan je. Izuzetno me raduje što imamo sjajne navijače, moram da pohvalim Meraklije. Nijedan jedini incident nije viđen od kada sam ja u klubu. Poštuje se navijačka etika, a to u mnogome pomaže klubu da prolazi bez tih diciplinskih mera, a retkost je klub koji ima organizovane navijače a ne prave incidente. Čair je mesto na kojem možete da dođete opušteni i uživate u fudbalu i odličnoj atmosferi” sa oduševljenjem kaže Živković.

Poruka navijačima za kraj?

“Bez vas ne možemo da ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali. Svi smo mi na istom putu, iskreno se nadam da ćemo se na kraju sezone radovati, kao što smo i prošle sezone” zaključak je Živkovića.

Mladen Živković rođen je 26. avgusta 1989. godine. Karijeru je počeo u lokalnom FK Carevcu, a potom je nastupao za VGSK-a. Profesionalnu karijeru počeo je u Inonu, potom je nastupao u Slogi, Smederevu, Donjem Sremu, Černomorecu, Novom Pazaru, a nakon toga pojačao je Radnički.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com