Društvo

Godišnjica smrti PRINCA POEZIJE

Jedan od najznačajnijih pesnika ne samo u Nišu, već i u Srbiji i Evropi, Branko Miljković, tragično je preminuo na današnji dan, 1961. godine u Zagrebu.

Na 56-tu godišnjicu smrti na Sindjelićevom trgu ispred spomenika Branku Miljkoviću, okupili su se njegovi školski drugovi, književnici, predstavnici grada, kulturnog i javnog života Niša.

Književnik Vidosav Vice Petrović seća se Branka kao mladića koji je i tada bio pesnik evropskih razmera. Kaže da nije slučajno baš trg ispred Narodnog pozorišta izabran za mesto spomenika, jer je Branko i po dvadesetak puta gledao tada aktuelne predstave: Zonu Zamfirovu, Ivkovu slavu, Koštanu, i preko Narodnih novina uticao i na repertoar pozorišta u to vreme, ističe Vice Petrović.

Ivan Redi, ispred fondacije „Za lepši Niš“ kaže da će sve uraditi da uz podršku Mladih ambasadora obeležavanje godišnjica vezanih za Branka Miljkovića bude podignuto na još viši nivo.

Ispred spomenika Princu poezije, mališani iz Osnovne škole „Branko Miljković“ čitali su poeziju i tako dali svoj doprinos obeležavanju godišnjice, pokazujući kako i mlade generacije jednako vole i poštuju stvaralaštvo ovog umetnika.

Branko Miljković rođen je 29. januara 1934. godine u Nišu, gde se i školovao. Bio je učenik Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

Njegove zbirke poezije poput „Uzalud je budim“ i „Vatra i ništa“, nailaze na fantastičan uspeh i kod publike i kod kritike.

12. februara 1961. godine tragično je preminuo u Zagrebu, a i danas njegova iznenadna i prerana smrt izaziva polemike i interpretacije, i o dogadjajima pre, kao i o samoj smrti Princa poezije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com