Politika

Godinu dana gradskog parlamenta u novom sazivu. Zasedanja se odvijaju u dostojanstvenoj i demokratičnoj atmosferi

Skupština Grada Niša, koja donosi najbitnije odluke vezane za Grad Niš konstituisana je pre godinu dana. Do sada je održano 15 sednica i usvojene su čak 362 tačke. Uprkos tome što je radila u nepovoljnim uslovima zbog epidemije koronavirusa, nije pravila pauzu, odbornici su svoje obaveze obavljali uz poštovanje svih epidemioloških mera, a što je najbitnije, redovno održavanje sednica omogućilo je nesmetano funkcionisanje Grada i gradskih preduzeća i ustanova.

Predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić je zadovoljan radom parlamenta i činjenicom da su i u uslovima epidemije uspeli da organizuju kvalitetan rad.

“Zasedanja  se odvijaju u dostojanstvenoj i demokratičnoj atmosferi, kako i dolikuje parlamentu kao najvišem, zakonodavnom organu lokalne vlasti. Saradnja sa izvršnim delom vlasti i saradnja sa republičkom Vladom i republičkim institucijama je stalna i konstruktivna. Dobra je saradnja i sa svim odbornicima, a sastanci sa šefovima odborničkih grupa se održavaju redovno”, rekao je Niškim vestima dr Boban Džunić.

On je naglasio da mu je prioritet bio da omogući transparentnost u radu i otvorenost za inicijative građana. Kazao je i da je saradnja sa svim medijima dobra, a tokom svake sednice Skupštine Grada održavane su pres konferencije, kao i redovne pres konferencije povodom ostalih aktivnosti predsednika Skupštine Grada.

 

Boban Džunić, predsednik SG Niša

“Ja sam obećao da ćemo biti otvoreniji i transparentniji prema građanima, i sada se trudim da to obećanje i ispunim. Građani su nam dali ogromno poverenje na izborima, to jeste čast, ali i velika odgovornost. Oni od nas očekuju bolje uslove za život, lepši i sigurniji grad. To možemo da postignemo samo sinergijom izvršne i zakonodavne vlasti”, naglasio je dr Džunić.

On je podsetio da je Skupština dobila i svoj sajt kako bi javnost blagovremeno i na kvalitetan način bila upoznata sa svim aktivnostima gradskog parlamenta i celokupnim skupštinskim materijalom u skupštinskoj proceduri.
Džunić je zadovoljan i saradnjom sa svim odborničkim grupama u Skupštini Grada. Sastanci sa šefovima odborničkih grupa se održavaju redovno, sa konstruktivnim dogovorima o radu, a zahvaljujući tome i rad parlamenta je demokratičan. Naglasio je da se u parlamentu nisu čule teške reči i uvrede.

“Svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, a ja sam tu da se staram o demokratičnosti rada parlamenta. Ne delim odbornike na poziciju i opoziciju, ali nekada moram i da reagujem kako se ne bi urušilo dostojanstvo samog parlamenta”, istakao je dr Džunić.

Niški parlament očekuje modernizacija. Zahvaljujući donaciji Vlade Švajcarske efikasnost u radu biće još bolja. Glasaće se elektronski, podseća predsednik lokalnog parlamenta, a zahvaljujući modernizaciji i građani Niša će moći konkretnije da ostvare uvid u način glasanja odbornika. Ponosan je i na činjenicu da je Skupštinu Grada posetila predsednica Nacionalnog parlamenta Švajcarske Izabel More. To nije bila jedina poseta visokih zvaničnika, predsednik Skupštine Grada Niša ugostio je i ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocana Harčenka i upoznao ga sa kapacitetima i načinom rada Skupštine Grada Niša. Tada je pokrenuta i inicijativa za saradnju sa odgovarajućim lokalnim parlamentom iz Ruske Federacije.

Uspešno je organizovano i Javno slušanje o promeni Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa u saradnji sa Odborom za zakonodavstvo Narodne Skupštine Republike Srbije i Ministarstvom pravde. Na Javnom slušanju prisustvovala je i ministarka pravde Maja Popović.

“Kada govorimo o aktivnostima u proteklih godinu dana nikako ne smemo da zaboravimo i tradicionalnu dodelu najvišeg priznanja Grada Niša “Nagrade 11. januar”. Komisija za nagrada je krajem 2020. godine raspisala javni konkurs i donela odluku da se nagrade dodele Domu zdravlja Niš, kompaniji “Ekotrejd BG”, muzičkoj grupi “Lutajuća srca”, mr Novici S. Ranđeloviću i posthumno Saši Seferoviću. Nagrade su dodeljene na svečanoj sednici Skupštine grada”, rekao je dr Džunić.

Iz gradskog parlamenta poteklo je i niz inicijtiva. Inicirana je i saradnja sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Nišu, u smislu organizovanja stručne studentske prakse u Skupštini Grada. Predsednik gradskog parlamenta podržao je i inicijativu Udruženja stvaralaca “Car Konstantin” za podizanje spomenika Nikoli Tesli, Stefanu Nemanji i statue Vile Naisa.

Džunić je na kraju rekao da jeste prošlo godinu dana, ali je njemu taj period brzo prošao.

“Kada se puno radi, kada je taj rad predan i stalan, onda i ne primetite kada se već navršilo godinu dana rada parlamenta”, kazao je dr Džunić.

Skupština Grada Niša u ovom sazivu konstituisana je 20. avgusta 2020. godine kada je i verifikovan mandat 61-og odbornika. Većinu gradskog parlamenta čini odbornička grupa SNS sa 49 odbornika, odbornička grupa SPS – JS ima 6, „Niš moj grad” 4, a PUPS i Ruska stranka po 1 odbornika.

Zbog epidemioloških razloga, nekoliko sednica gradskog parlamenta je održano u sali Oficirskog doma, umesto u Velikoj sali Skupštine grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com