Kultura

GOBLINI: Ne nađes ti rok, nego rok muzika nađe tebe!

Legendarni šabački pankeri i rokeri, Goblini, nastupiće u Nišu u petak, 14. jula, a koncert će biti održan u dvorištu Banovine u 22 sata. Povodom ovog koncerta sa frontmenom grupe, Brankom Golubovićem, Niške Vesti uradile su eksluzivni intervju.

GOBLINE su osnovali gitarista Alen Jovanović, basista Vladislav Kokotović i pevač Branko Golubović. U karijeri su objavili pet studijskih albuma i odsvirali više od 350 koncerata.

NV: Goblini imaju istoriju dugu 25 godina…da li ste, kada se vratite unazad, zadovoljni  postignutim? Da li je moglo bolje, obzirom na date okolnosti?

BG: Zadovoljni smo jer smo uspeli da opstanemo i radimo ono o čemu smo kao klinci sanjali – snimamo svoje pesme i sviramo koncerte. Mislim da smo izvukli maksimum u zemlji u kojoj živimo, a svi znamo kako je. Ništa ne bi promenili, dodali ili oduzeli.

Foto: Atila Sabo

NV: 350 koncerta, poslednji pred zagrebačkom publikom…da li pamtite taj koncert koji je bio poslednji pre raspada grupe?

BG: Pamtimo – bilo je teško odsvirati taj koncert znajući da je poslednji i želeli smo da se nikada ne završi jer smo znali da nema dalje posle toga. Koncert je bio nabijen emocijama jer prvi put sviramo u Hrvatskoj posle rata. Nekad u životu moraš stisnuti zube i izdržati. Na sreću, posle duže pauze smo nastavili tamo gde smo stali.

NV: 2010. godine reunion…šta je bio motiv? Uželeli ste se vaše muzike, ocenili da je vreme bolje, drugačije?

BG: Ne. Smatrali smo da smo publici ostali dužni oproštajne koncerte i okupili smo se da ih odsviramo. Takođe smo se uželeli jedni drugih, prijatelja s kojima si proveo mladost i napravio 2, 3 albuma pod imenom Goblini, a najveća želja je bila da odsviramo jedan koncert i da taj Zagreb ne ostane poslednji. Kada smo opet osetili binu i energiju odlučili smo da nastavimo i baš na kraju turneje u Nišu se dogovorili da krenemo u novi album “Roba s greškom”. Ostalo znate.

NV: Da li ste ikada pravili kompromise? U žanrovskom smislu, u koncertnim nastupima?

BG: Nikada, ni u jednom trenutku. Ne volim kompromis, on ni jednoj strani ne donosi spas.

NV: Šta vam je najdraže u rok muzici? Zašto baš rok?

BG: Okruženje oko nas je takvo da iole normalni ljudi ne pristaju da budu mediokriteti i zato nalaze sebe u nečemu gde mogu da budu svoji i posebni. Izneti svoj stav, mišljenje ,odluku je na neki način sloboda, a tome svi težimo. Kada se rodiš oko 70-e godine i rasteš 80-ih, ne nađes ti rok nego rok muzika nađe tebe. Ko klinac se uhvatiš rokenrola i pustiš da te vodi kroz život.

NV: Koliki je problem bendovima koji nisu iz BGD, koji su, kao vi iz Šapca, ili Nišlijama da postanu zvezde?

BG: Mi nikad nismo tako razmišljali. Imali smo ideje i svim silama radili na tome da ih plasiramo u javnost. Rad i trud se kad-tad isplati ako istraješ i izdržiš, i naravno ako vrediš.

NV: Šta može publika u Nišu da očekuje na koncertu Goblina, 14. jula?

BG: U Nišu smo već, može da se kaže, redovni. Mislim da publika dobije svaki put ono što očekuje, a mi se provedemo odlično. Očekujemo mnogo dobre energije, pozitivna, nasmejana lica kako nama na bini tako i njima u publici.

NV: Kakvi su planovi za ovo leto?

BG: U našem slučaju, teško je planirati bilo šta, ali smo koncertno aktivni. U avgustu sviramo neke festivale i koliko nam vreme dopušta, nastavljamo rad na novom albumu.

Foto: Atila Sabo

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com