Društvo

Gimnazija „Stevan Sremac“ dobila nastavnu opremu

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ dobila je vrednu nastavnu opremu – projektor i mini-liniju. Ovu opremu donirao je Institut „Konfucije“ iz Beograda, kao zahvalnost za promociju kineskog jezika i kulture u Nišu.

Na svečanosti povodom primopredaje opreme, učenici koji uče kineski jezik u Gimnaziji „Stevan Sremac“ pokazali su i kako su savladali kineski jezik, i gostima otpevali pesmu na kineskom.

-Treći sam razred i već godinu i po učim kineski, mnogo mi se dopada, pre svega kineska kultura, a onda i jezik i njihovo pismo, sve mi se to sviđa i nije nam teško, već jako zanimljivo, kaže Nikola Timotijević, jedan od učenika koji pohađa časove kineskog jezika.

– Deca su talentovana, odlično se snalaze, imamo ih dvadeset i podeljeni su u dve grupe, i vidi se kako stalno napreduju. Osim učenja jezika ovaj program im nudi i mnogo više. Ministarstvo prosvete Kine obezbedilo je stipendije za sve zainteresovane, koje podrazumevaju školarine i boravak na šest meseci, godinu dana i duže, što je odlična prilika da se upoznaju Kina i njena kultura, kaže Marija Dedović Lazović, profesorka kineskog u Gimnaziji „Stevan Sremac“.

– Sa ovom gimnazijom sarađujemo već dve i po godine, i donacija je plod te saradnje. Želimo da uz pomoć ove nastavne opreme pre svega deca koja uče kineski imaju bolje uslove za rad, ali naravno da je sve to namenjeno svim učenicima gimnazije. Želimo da kineski postane svakodnevica u Nišu, jer kineski postaje ono što je engleski bio u 20. veku, kaže direktor Instituta „Konfucije“. Radosav Pušić.

Institut „Konfucije“ poklonio je istu ovakvu opremu i Filozofskom fakultetu u Nišu, koji takođe ima program fakultativnog učenja kineskog jezika za studente.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com