Sport

Gimnastičari “Niša” ostali bez konkurencije

Seniorska ekipa Gimnastičkog kluba „Niš“ ostala je bez konkurencije, jer više ni jedan tim iz Srbije ne dolazi na najvažnija takmičenja u državi. Za samo dva vikenda ekipa Niša je proglašena najboljom u prvom kolu Kupa Srbije, održanom u Kostolcu, i na Prvenstvu Srbije po kategorijama (Novi Sad), iako nije imala kog da pobedi. Učestvovao je jedino tim Nišlija.

Predsednik Gimnastičkog saveza Srbije i trener niških gimnastičara, dr Saša Veličović, jedan od razloga za ovakvo stanje u srpskoj gimnastici vidi u nestimulativnom sistemu takmičenja:

“Ekipni nastupi ne donose nikakve bodove niti pogodnosti u finansiranju. Svima je lakše da rade s jednim ili dva vežbača i da se s njima probiju na međunarodnu scenu. Ekipa ih se ne tiče, jer ne donosi ništa, osim pehara i diplome!  Sve bi bilo drugačije kada bi se najbolji u godini proglašavali na osnovu zbira bodova sa više takmičenja, ali klubovi beže od toga”.

Prava snaga srpskih gimnastičkih klubova pokazaće se tek pri kraju godine, kada se organizuje Prvenstvo Srbije u takozvanoj apsolutnoj kategoriji. Tada se pomešaju seniori, juniori i kadeti, napravi se privid masovnog tamičenja pa se, kao i u mnogim drugim pojedinačnim sportovima u Srbiji, stiče uslov za finansijsku podršku države i lokalnih sredina.

Da stvar  bude gora, na prvenstvu Srbije pojavila se i samo jedna juniorska ekipa (Vojvodina). Tek u konkurenciji kadeta (do 14 godina) nastupilo je pet timova, a bio je tu i šesti (iz Pirota), kojem nije dozvoljen ekipni nastup zbog nepravilnosti u prijavi jednog takmičara.

Tako je niškim seniorima ostalo da vode samo borbu u pojedinačnoj konkurenciji, u kojoj se pojavilo i nekoliko vežbača iz drugih klubova. Najuspešniji u viševoju ponovo je bio Petar Vefić iz Kostolca, a za njim slede Dušan Đorđević, Miloš Paunović, Aleksandar Miljković i Petar Veličković iz Niša. Dušan Đorđević poneo je čak tri šampionske titule (krugovi, preskok, razboj), a po jedna je pripala Milošu Paunoviću (konj s hvataljkama), Petru Vefiću iz Kostolca (parter) i Ivanu Dejanoviću iz Vojvodine (vratilo).

Najveću međusobnu borbu u kategoriji kadeta vodili su novosadska Vojvodina i prokupački Topličanin. Vojvodina je bila uspešnija za samo dve desetine boda (72,45:72,25), a Prokupčanima je ostala uteha da je u ukupnom plasmanu (višeboj) Uroš Grujić bio drugi, a Andrija Babić treći. Pritom je Grujić postao šampion, a Babić vicešampion države na konju s hvataljkama, dok su na vratilu Prokupčani bili apsolutno dominantni (Grujić prvi, Babić treći, Teodor Tasković peti) u konkurenciji više od 20  vežbača.

Niški kadeti osvojili su treće mesto, ispred Partizana iz Kostolca i požarevačke Zvezde. Najbolje pojedinačne rezultate postigli su na krugovima (Petar Pekić drugi, Nemanja Marjanović četvrti) i u preskoku (Sergej Cvetković peti). Nišlijama je ovo bio prvi timski nastup u konkurenciji kadeta posle više godina, a njihovo zadovoljstvo utoliko je razumljivije jer su Pekić i Marjanović mlađi od ostalih, pa će nastupati kao kadeti i dogodine.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com