IZBORI NIŠPolitika

GIK poništila sopstvene preliminarne rezultate

Grad Niš ostao je bez preliminarnih izbornih rezultata koje je Gradska izborna komisija (GIK) objavila 3. juna, pošto je GIK na sednici održanoj minulog vikenda poništila odluku o tim rezultatima i naložila firmi „BIG Data Tehnology“ da obradi podatke sa svih 197 biračkih mesta i da na osnovu tako utvrđenih podataka predloži Gradskoj izbornoj komisiji donošenje nove odluke o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za izbor odbornika u niškoj Skupštini.

Odluka o poništavanju preliminarnih rezultata doneta je na sednici Gradske izborne komisije održanoj minule subote, a objavljena je sutradan na sajtu Republičke izborne komisije.

GIK je time, prema rečima predstavnika opozicije samo delimično usvojila prigovor koalicije „Biramo Niš“.

Miloš Nešić, ovlašćeni podnosilac izborne liste koalicije „Biramo Niš“, kazao je za Niške Vesti da je ta koalicija tražila od Gradske izbonre komisije da otvori svih 197 džakova i da utvrdi koji su tačni rezultati, jer u preliminarnim rezultatima koje je GIK objavila ima matematički netačnih rezultata, kao i nelogičnosti i materijalnih grešaka.

„Oni to nisu želeli da urade već su zatražili od firme „BIG Data Tehnology“ da utvrdi tačne rezultate. Oni su time priznali da njihovi prelimanarni rezultati netačni„, istakao je Nešić za Niške Vesti.

Prema njegovim rečima, u preliminarnim rezultatima koje je GIK objavila postoje netačni zbirovi, između ostalog ne postoji „poklapanje“ zbira izašlih birača po listama, sa ukupnim brojem birača koji su izašli na izbore.

Nešić je rekao da je u odluci Gradske izborne komisije bilo navedeno da u Nišu živi 226.274 sa pravom glasa, u Odluci o određivanju konačnog broja birača i u rešenju Ministarstva državne uprave navedeno je da u Nišu pravo glasa ima 226.268 ljudi.

„Mi se sada pitamo, kako je moguće da netačno računa aplikacija koja je plaćena 5.000 evra. Odlukom da računarska firma odredi tačne preliminarne rezultate GIK se još više upetljala i napravila sebi još veći problem“, naglasio je Nešić.

On je kazao da je zahtev opozicije da se zbog matematičkih i materijalnih grešaka u odluci o preliminarnim rezultatima ponovo otvore džakovi sa biračkim materijalom i ponovo prebroje glasovi, jedan od prigovora koje je GIK delimično usvojila i tako priznala svoju grešku, ali je nije ispravila na valjani način.

„Suštinski oni su napravili ozbiljne propuste na biračkim mestima broj 10 i 18 u opštini Medijana. Oni su i tu prihvatili da to što je urađeno nije dobro, ali su rekli da rešenjima konstatuju šta su pravi rezultati. Nema tu šta da se konstatuje, ako su rezultati falsifikovani ponavljaju se izbori na broju 10 i 18“, istakao je Nešić.

Predstavnici opozicije i dalje kao jedino valjane rezultate gradskih izbora u Nišu prihvataju preliminarne rezultate objavljene u pet časova ujutru u izbornoj noći. Ti rezultati su pokazivali da opozicija ima u gradskoj skupštini 31 mandat, a koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke 30 mandata.

Prema preliminarnim rezultatima koje je Gradska izborna komisija objavila pa poništila, koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke pripada 30 mandata, Ruskoj stranci jedan mandat, a opoziciji 30 mandata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com