Društvo

Gerontološki zbrinjava beskućnike iako su kapaciteti puni

Tokom hladnih zimskih dana, Gerontološki centar u Nišu otvoren je za sve one koji nemaju gde da borave niti imaju uslove da sami sebi pronađu smeštaj.
Prihvatna stanica centra koja je otvorena za te namene ima trenutno 16 korisnika i iako su kapaciteti popunjeni spremna je da primi još, kaže direktor Gerontološkog centra  Dragan Miletić.
Prihvatna stanica Gerontološki centar, Niš

Ledeni talas sa temperaturama ispod nule predstavljaju vremenske uslove koji beskućnicima otežavaju život bez krova nad glavom.

Zato je za sve njih prihvatna stanica u niškom Gerontološkom centru otvorena 24 časa, gde privremeno mogu da dobiju sve neophodne usluge higijene, smeštaja, zdravstvene zaštite.

U prihvatilištu je trenutno 16 ljudi, iako je kapacitet šest mesta.

„Od 1. novembra do danas privremeni smeštaj u Gerontološkom centru u Nišu potražile su 23 osobe. Iako je predviđen kapacitet smeštaja manji, adaptirali smo prostor i u mogućnosti smo za prihvat svih odraslih lica koja potraže smeštaj u našoj ustanovi“, kaže direktor Gerontološkog centra, Dragan Miletić.

Miletić podseća da osobe koje su na privremenom smeštaju u niškoj licenciranoj ustanovi socijalne zaštite dolaze po nalogu Centra za socijalni rad u Gerontološki centar, ali da beskućnici mogu i sami da dođu do ustanove gde će odmah biti smešteni i stručni saradnici umesto njih pokrenuti proceduru smeštaja.

„U Gerontološkom centru rade dva stalno zaposlena lekara koji pružaju zdravstvenu zaštitu svim korsinicima centra, a pored osnovnih usluga za smeštaj starih lica i prihvatilišta, Gerontološki centar pruža i usluge hrane na točkovima, jer smo prošle godine nabavili novo vozilo kojim dostavljamo topli obrok osobama koje nisu u mogućnosti da spremaju hranu. U okviru centra radi i Klub penzionera. Ove godine planiramo da realizujemo i nekoliko građevinskih projekata kojima bi povećali kapcitet ustanove, a radimo na tome i da obnovimo nameštaj i medicinsku opremu u saradnji sa resornim ministarstvom i Grada Niša“, dodaje Miletić.

Inače, Gerontološki centar ima ukupno 286 ležajeva i svi kapaciteti su popunjeni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com