Društvo

Generalna proba mladih kuvara pred svetsko takmičenje u Turskoj

Mladi kuvari Aleksa Jeremijić učenik trećeg razreda, Dragan Jovanović, Andreja Kocić i Mihailo Stojanović učenici četvrtog razreda niške Ugostiteljsko-turističke škole, učestvovaće na Internacionalnom festivalu gastronomije koji se održava od 14-19. novembra u Turskoj.

Na ovo svetsko takmičenje odlaze kao juniorski tim Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

U kabinetu kuvarstva Ugostiteljsko-turističke škole sa svojim mentorom, profesorom Petrom Arsenkovim, obavljaju poslednje pripreme pred veliko, za njih značajno, takmičenje.

Festival je veliko takmičenje koja se odvija po strogo određenim propozicijama. Internacionalna kuhinja na moderan način je ono na čemu radimo i trudimo se da ih pripremimo što bolje. Takmičenje koje ih očekuje podrazumeva rad u boksovima, gde za tridesetak minuta moraju da pripreme jelo od namirnica koje dobiju na licu mesta, To nimalo nije lako tim pre što se sve odvija pod budnim okom sudija koji ocenjuju sve, od toga kako izgledaju, kako se ponašaju, koliko su ekonomični, spretni, kreativni, i na kraju, izgled i ukus pripremljenog”, objašnjava Petar Arsenkov profesor gastronomije u niškoj Ugostiteljsko turističkoj školi.

Foto: S.P.

Najbolje se, kažu, uči kroz praksu. Kako bi ih što bolje pripremili za posao, u školi se trude da isprate trendove modernog ugostiteljstva.

Program po kojem ovi mladi ljudi uče dozvoljava nama profesorima da inoviramo kroz praktični deo nastave. Zahvaljujući učešću na raznim takmičenjima i festivalima, posebno u inostranstvu, saznajemo o novim trendovima u ugostiteljstvu, i mogu da potvrdim da nimalo ne zaostajemo za svetom”, navodi Arsenkov.

Mladi četverac koji se priprema za Tursku iza sebe već ima brojna takmičenja i priznanja svetskog ranga.

Verujemo u njih, tim pre što su to dobri i vredni đaci, lepo vaspitani, tako da nema sumnje da će postići visoke rezultate”, ističe Arsenkov.

Foto: S.P.

Tim juniora nije samo ponos škole već i Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koje im je dalo šansu da se upišu na listu uspešnih na brojnim međunarodnim takmičenjima prethodnih godina.

Fokus naših aktivnosti u udruženju jesu mladi. Želimo da im pružimo šansu da pokažu svoje znanje i veštine i nauče ono što se u školi ne može naučiti. Praksa je, ipak, majka uspeha, tako da verujem da će i sa ovog takmičenja poneti vredna iskustva. Učešće na festivalu u Turskoj će za njih imati veliki značaj naročito zbog toga što će biti zastupljeno nekoliko disciplina – pizze, torte, nacionalna i internacionalna kuhinja i još mnogo drugih”, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja UTP Niš.

Petar Arsenkov i Zoran Mirasevic sa juniorskim timom Foto: S.P.

Za 13 godina koliko postoji, ovo niško udruženje iznedrilo je veliki broj ugostitelja koji danas rade kao šefovi kuhinja u raznim restoranima širom Evrope.

Ne samo kuvari. Naši članovi su i barmeni, flamberi, poslastičari, pekari, koji su na brojnim takmičenjima postizali vanredno dobre rezultate. Članovi aktiva poslastičara i pekara već u subotu, 8. novembra putuju u Skoplje, na 11. Festival torti i kolača, “Interskopkejks 2019”, odakle će se, siguran sam, vratiti sa visokim priznanjima, kao i poslednjih pet godina. Iako su nam mladi prioritet, moram da kažem da je i naš seniorski tim neprikosnoven”, naglašava Mirašević.

Foto: S.P.

Aleksa, Dragan, Andreja i Mihailo su tim za pobedu. U zemlji koja broji više od dva miliona kuvara predstavljaće Srbiju, njenu kulturu i gastronomiju, u konkurenciji blizu hiljadu kuvara iz različitih krajeva planete, među kojima će biti i vrhunskih majstora kuhinje.

Festival u Denizliju u Turskoj jedno je od masovnijih takmičenja kulinara na svetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com