Virus KoronaZdravlje

Gejo: Od početka epidemije do sada u izolaciji je bilo 2.000 učenika i nastavnika zbog bolesti ukućana

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je korona žvirusom u Srbiji zaraženo 126 dece u predškolskim ustanovama, 2.321 đak u osnovnim školama i 2.151 srednjoškolac. U Školskoj upravi u Nišu, prema rečima načelnika Dragana Geja, dnevno bude prijavljeno po nekoliko učenika ili nastavnika  inficiranih koronavirsom.

Podaci o inficiranim učenicima i nastavnicima se šalju Zavodu za javno zdravlje u Nišu koji se potom prosleđuju Institutu Batut, a izveštaj odlazi i na adresu resornog ministarstva. Od početka epidemije do sada u izolaciji je bilo oko 2.000 učenika i nastavnika  zbog bolesti ukućana u 120 škola  u tri okruga, Nišavski, Pirotski i Toplički.

Prema njegovim rečima epidemiološka situacija jeste pogoršana, ali u školama je za sada sve na nivou prošlog meseca budući da su viši razredi osnovnih škola i srednjoškolci prešli na onlajn nastavu i u školama su sada samo učenici od prvog do četvrtog razreda.

‘’Od početka epidemije do sada broj inficiranih učenika u srednjim školama je bio oko 300, isto toliko u osnovnim školama  i 270  nastavnika i to je podatak koji se odnosi na tri okruga. Od 20.novembra niška Gimnazija “Bora Stanković” je kompletno prešla na onlajn nastavu zbog broja zaraženih učenika i nastavnika, a  u dve osnovne škole “Stefan Nemanja” i “Dušan Radović”  u isto vreme učenici viših razreda, od 5 do 8, su takođe, prešli  na onlajn nastavu dok su učenici nižih razreda nastavili da dolaze u školu.

Ove škole su prešle na onlajn nastavu odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije’’, kaže Gejo. “Situacija se u ovim školama u međuvremenu smirila. Sada u Gimnaziji “Bora Stanković” više nema zaraženih nastavnika. Novoobolelih više nema ni u pomenutim osnovnim školama”.

On ističe da se onlajn nastava odvija planirano i da nema većih problema, a oni manji se prevazilaze u hodu.

“Prelazak na onlajn nastavu sada je daleko lakši jer su u profesori i deca donekle bili spremni na to, budući da su od marta prošle godine radili po ovom modelu a na taj način je završena i prethodna školska godina. Iskustvo koje su tada stekli i nastavnici i deca sada se pokazalo kao dobro. Ono što je sigurno to je da se škole trude da kvalitetno rade i odgovore izazovu koji se nalazi pred njima”, kaže Dragan Gejo.

Prema rečima Dragana Geja klasičan vid nastave tokom koje profesori direktno rade sa decom u učionicama je mnogo kvaliteniji, ali su se svi u školama snašli sa modelom onlajn nastave.

“Sa druge strane digitalna nastava zauzima sve više prostora u radu sa učenicima i pojave korone. Tokom prethodnog perioda digitalna pismenost je podignuta na viši nivo kroz edukaciju profesora, preko hiljadu njih je prešlo tu obuku i to se sada pokazalo  kao dobro”, kaže Gejo.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com