U fokusu

Gde nam je nestalo leto i kad se vraća?

Nakon maja i juna kada smo bili sigurni da nam je leto došlo ranije nego prethodnih godina, kišni juli sa prosečnim temperaturama ispod višegodišnjeg proseka , sve je “pokvario”. Meterolozi najavljuju promenjivo vreme do kraja ovog meseca, a temepreature iznad 30. podeljka Celuzujusove skale očekuju nas u avgustu.

Avgust – nekoliko dana iznad 30 C

Već sada je jasno da će leto 2018. godine obeležiti  manje dana sa ekstremno visokim temperaturama, ali sa više padavina, pa je izvesno da će se jaki lokalni pljuskovi ponoviti   u više naleta do kraja leta.

Meteorolozi ne znaju pouzdano kada će doći do ekstremno visokih temperatura, ali prognoziraju da će u avgustu biti više dana koji će beležiti 30 stepeni Celzijusa, a za nekoliko dana progrozira se i temperatura koja će dosezati 37. podeljak.

Mikro klima sve izraženija

Tokom juna i u prvoj polovini jula padavine su u većini mesta bile u uobičajenim mesečnim vrednostima, ali je u dobrom delu zemlje palo dvostruko, pa čak i trostruko više količine vode, dok je neznatnom broju gradova i sela padavina bilo ispod proseka, koji inače iznosi između 80 i 90 litara po kvadratnom metru na mesečnom nivou.

Jako UV zračenje

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Srbije prognoza UV indeksa za ovu nedelju je vrlo visoka. Iako je normalno da zračenja budu visoka u ovom periodu i da vrednosti idu iznad osam, čak i u danima kada je temperatura nešto niža od uobičajene, UV zračenje će biti visoko, upozoravaju.

Prošla godina – tropska

Leto 2017. bilo je najtoplije u Srbiji još od davne 1848. godine, a prema rečima metorologa, od 20. juna imali smo  27 dana sa temperaturom višom od 35 stepeni, a to se u našoj zemlji nije dogodilo 169 godina!

41 noć je bila tropska, sa temperaturom iznad 20 stepeni, što je istorijski rekord.

Najvreliji dan prošlog leta bio je 5. avgust, kada su u Ćupriji izmerena 42 Celzijusova stepena u plusu, a bilo je i dosad nezabeleženih 6 tropskih talasa!

Ćudljiva leta

Na današnji dan, 18. jula 2007. godine izmerena je najviša temperatura vazduha i ona je iznosila 41 C, a najniža 1996. godine i iznosila je svega 10 stepeni Celzijusove skale.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com