DruštvoEkonomija

Gasi se kotlarnica Čair neekološki toplotni izvor

Ukoliko se sve strane usaglase oko priključivanja kotlarnice niškog Kliničkog centra na mrežu Gradske Toplane prvi radovi bi počeli već u septembru.Time bi kotlarnica niškog Kliničkog centra postala treći po veličini izvor toplotne energije u gradu posle toplana Krivi Vir i Jug koje koriste prirodni gas kao energent.

Kotlarnica niškog Kliničkog centra od 18. juna,  postala je imovina grada Niša za potrebe Gradske Toplane kako bi se iz nje grajeo sam Kliniški centar i objekti u neposrednoj okolini od Medicinske škole do Hitne pomoći. Kako kaže direktor Javno- komunalnog preduzeća ,,Gradska Toplana“ , Predrag Milačić,  prvo je potrebno da se pojedni objekti prebace na ovu toplanu pre svega Medicinski fakultet i Studentski dom.

‚‚Što se tiče Kliničkog centra radovi će biti tek kada se ovi objekti o kojima sam pričao priključuju na mrežu Kliničkog centra. Prvi objekat koji treba da bude priključen je Sportska hala Čair, bazen  Čair, i jedno istureno odeljenje Doma zdravlja koji se nalaze u neposrednoj blizini naše kotlarnice Čair. Kotlarnica će time biti ugašena, kao jedan nekološki toplotni izvor, gde su i naša merenja izduvnih gasova na tom mestu u granicama zakonskih vrednosti. Nije tajna da mazut svakako više zagađuje okolinu nego prirodni gas kao energent”, stiče Predrag Milačić, direktor JKP „Gradska Toplana“.

Grad Niš izdvojio je sredstva za priključni toplovod i podstanicu kao i izgradnju toplovodne mreže kroz Velikotrnavsku ulicu.

‚‚Grad je morao da produži magistralni toplovod kroz ulicu Velikotrnavsku, u budžetu grada i planu nabavke ostavljen je novac za tu deonicu, gde bismo mi to uradili u ime Grada kao izvođači radova. Ukoliko i ostali činioci i dalje imaju tu nameru, što se nas tiče, mi ćemo stići sve to da uradimo u septembru”, objašnjava Milačić.

Milačić ističe da bi time toplana niškog Kliničkog centra postala treći po veličini izvor toplotne energije u gradu posle toplana Krivi Vir i Jug koje koriste prirodni gas kao energent. Objašnjava da bi se i smanjio nivo korišćenja mazuta kao energenta na svega 2 odsto u odnosu na sadašnja 4.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com