Društvo

Francuski institut u Nišu obeležava 20 godina rada

Izložbom „Caričin grad“, kao reprezentativni primer francusko – srpske naučne saradnje u oblast arheologije i Danom otvorenih vrata koji naglašava bogatstvo frankofonije, Francuski institut u Nišu obeležio je 20 godina rada.

 

„Jubilej od 20 godina ipak nije mala stvar, smatram da možemo svi na svoj način da doprinesemo poboljšanju i razvijamo se u svim strukturama, kako ekonomskoj, likovnoj ili muzičkoj. Interesovanje za francuski jezik je još uvek prisutno, uči se u osnovnim i srednjim škola, u Nišu imamo i katedru za francuski jezik, a u svetu se i dalje koristi kao drugi strani jezik“, kazala je Monika Damjanović, rukovodilac Francuskog instituta u Nišu.

Ona je podsetila da prijateljstvo između Srbije i Francuske traje još od 20. veka

Foto: J.M.

Obeležavanju jubileja prisustvovao je i Stanislas Pierret, savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske, direktor Francuskog instituta u Srbiji koji je kazao da nije slučajnost što se rođendan Francuskog instituta proslavlja danas, 21. juna, kada se obeležava i međunarodni dan muzike.

On navodi da od samog osnivanje, Francuski institut zrači kako u kulturnom, tako i univerzitetskoj saradnji i ostalim oblastima.

Francuski institut u Srbiji je sastavni deo svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta i njegova misija je da putem kulture, obrazovanja, inovacija i saznanja, izgradi nove puteve između Francuske i Srbije. Naslednik Francuskog kulturnog centra u Beogradu, kulturnog i prosvetnog operatera Ambasade Francuske, Francuski institut ima svoja sedišta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com