Društvo

Fosil star pola miliona godina, blago sićevačke pećine (FOTO)

Brojni artefakti, životinjske kosti ali i ljudska vilica stara pola miliona godina, pronađeni u pećinama Mala i Velika Balanica kod Sićeva, među najznačajnijim nalazištima su u čitavoj Evropi, ističe arheolog Dušan Mihailović. Stručnjaci su utvrdili da vilica koju je ovaj arheolog u Maloj Balanici pronašao 2006. godine, datira između 397 i 525.000 godina unazad, a da su pre nje na teritoriji čitave Evrope pronađena samo dva ljudska fosila koja su starija.

Mihailović kaže da su nalazi od ogromnog značaja za ceo svet, a naročito ljudski fosil koji doprinosi opštem razumevanju evolucije čoveka u Evropi. Samim tim i Mala Balanica je, kaže, jedinstveno i dragoceno nalazište.

„Pola miliona godina ljudskog prisustva u niškoj kotlini, nezamislivo dug period. Ovako stare ostatke nemamo nigde u ovom delu Evrope. Kada sam nedavno razgovarao sa jednom jako poznatim arheologom iz Amerike i rekao mu da smo pronašli još jednu pećinu na ovim prostorima, on mi je rekao: „Dušane, pa vi imate srpsku Atapuerku“, najpoznatije paleoantropološko nalazište u Evropi gde se nalaze ostaci stari preko milion, 700.000 i 300.000 godina“, priča Mihailović.

Do ovog svojevrsnog nalazišta, Male i Velike Balanice, Dušan je došao sasvim slučajno, radeći 2002. godine  istraživanje i rekonosiranje zbog izgradnje trase puta Niš-Dimitrovgrad. Kada je dobio sredstva za istraživanje od Ministarstva, sa svojim timom, započeo je iskopavanje.

„Kada smo došli, pećina je bila potpuno zarasla i oštećena, verovatno od ljudi koji su tragali za blagom. Ti smo pronašli ostatke vatrišta, tragove ljudskog boravka, svedočanstva o njihovom lovu, njihovoj tehnologiji, životinjske kosti, artefakte i odmah nam je bilo jasno da su veoma stari, da se mogu prepisati srednjem paleolitu, kulturi „neandertalaca“. Međutim, nismo ni slutili da možemo da pronađemo ostatke stare pola miliona godina, a možda i više“, priča on.

Jedna do druge, pećine su dugačke 5 i 25 metara. Iako od ogromnog značaja, kako za nauku, tako i za grad Niš, pećina nije uvrštena u turističku ponudu, a zbog lošeg i otežanog pristupa, pećina zasada nema mnogo posetilaca.

Porodica Tošić čuva ključeve pećine

Mala i Velika Balanica nalaze se stotinak metara od poslednje kuće u selu, kuće porodice Tošić, koja budno motri na pećine kada profesor i arheolog Dušan Mihailović ne radi iskopavanja.

„Otkad je počelo istraživanje pećine moja porodica i ja pružamo punu podršku profesoru Mihailoviću. Dok on nije tu , ključevi su kod mene i pećine stalno obilazimo i održavamo. Ako neko dođe da vidi pećinu, mi ga odvedemo, pokažemo sve, ispričamo im sve“, objašnjava Dragan Tošić.

On je rekao da mu je žao što Grad ne shvata od kolikog je značaja ovaj lokalitet, i da je danas Balanicu posetio četvrti gradonačelnik po redu. On kaže da bi pećinu trebalo malo više promovisati i uvrstiti u turističku ponudu.

Mihailović objašnjava da je kulturni turizam u Evropi veoma razvijen i donosi velike prihode, i tvrdi da pećine kod Sićevačke i Jelašničke klisure imaju sve predispozicije za to.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com