DruštvoKultura

FORUM RUSKOG JEZIKA : Savremena slika sveta kroz prizmu ruske kulture

Departman za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu bio je domaćin šestoro profesora državnih univerziteta iz Moskve i Sankt Petrburga, vrsnih stručnjaka iz oblasti ruskog jezika, književnosti i kulture, kao i metodike predavanja ruskog jezika kao stranog.

Dvodnevnom forumu ruskog jezika prisustvovao je ogroman broj studenata i nastavnika ruskog jezika i književnosti Nišavskog upravnog okruga, koji su oduševljeno pratili inspirativna izlaganja svojih ruskih kolega. Koorganizatori Foruma ruskog jezika, uz Departman za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, bili su Međunarodna asocijacija nastavnika ruskog jezika i književnosti, Ruski dom u Beogradu i Ruska humanitarna misija.

“Pored predavanja iz ruske leksikologije i metodike nastave ruskog jezika, namenjenih užem krugu stručnjaka, širem auditorijumu bila su izuzetno zanimljiva predavanja o junacima savremene ruske kinematografije, kao i novim klasicima savremene ruske književnosti, te predavanja o vrednostima i autoritetima mladih u Rusiji”, kaže docent dr Velimir Ilić, upravnik Departmana za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu.

Nakon Foruma održan je sastanak mreže nastavnika ruskog jezika, na kome je usvojen plan aktivnosti, usmerenih na dodatno povećanje motivacije za učenje ovog svetskog jezika.

Po rečima upravnika Departmana za ruski jezik i književnost, docenta dr Velimira Ilića, ruski jezik već vekovima suvereno čuva svoju lidersku poziciju u svetskoj književnosti, a da se nakon pada interesovanja za učenje ovog jezika devedesetih godina prošlog veka, popularnost ruskog jezika sada vraća i posredstvom pop-kulture – kvalitetne kinematografske produkcije, ruskih serija, koje se emituju na našim televizijama, te ruskih crtanih filmova i video igara, sve popularnijih kod dece i mladih.

“Preostaje nam samo još da utremo put kojim će se ruski jezik vratiti u niške osnovne škole, budući da je naš grad na neslavnom poslednjem mestu u Srbiji po zastupljenosti ruskog jezika u osnovnim školama, iako interesovanje dece i roditelja postaje sve veće, kao i realne potrebe na tržištu”, ističe Velimir Ilić. “Zdušno podržavamo aktivnosti Departmana za ruski jezik i književnost, usmerene na popularizaciju nama bliskog slovenskog jezika, kao i srodne, a ipak dosta različite kulture ove bratske, najveće zemlje na svetu”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com