Društvo

Formirana radna grupa za smanjenje aerozagađenja

Poslednjih nekoliko godina, pokazala su to merenja, kvalitet vazduha koji udišu Nišlije išao je  od prve do treće kategorije, a to znači da smo imali  neke godine dobar vazduh, ali je  prošle godine merenje pokazalo da je vazduh zagađen. Gradonačelnik Niša je prepoznao potrebu da se više računa povede o tome kakav vaduh udišu građani i odlučeno je da se formira grupa od stručnjaka koji bi pronašli odgovarajuće načine da se situacija popravi, kazala je  Ivana Krstić, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine  i predsednica Radne grupe za smanjenje aerozagađenja u Nišu koja je juče imala svoj prvi radni sastanak. Cilj Radne grupe je izrada strateških dokumenata za borbu sa prekomernim aerozagađenjem, ali i donošenje seta kratkoročnih mera.

“Zadaci Radne grupe za donošenje mera za smanjenje aerozagađenja biće definisanje kratkoročnih i dugoročnih aktivnosti u cilju smanjivanja zagađenja i izrada strateškog dokumenta Plan kvaliteta vazduha“, kazala je Ivana Krstić. “Iz ovog plana proizilaze sve mere kojima ćemo rešavati  problemi zagađenja vazduha u gradu”.

Grad Niš je 2011. godine pokrenuo program Katastar lokalnih zagađivača, ali taj projekat je stao, a Sekretarijat je u  saradnji sa Fakultetom zaštite na radu ponovo pokrenuo ovaj projekat da bismo znali  koji su najveći zagađivači na teritoriji grada, dodala je  Krstić.

Foto: V. P.

“Onog trenutka kada to budemo znali  donećemo mere  koje će biti usmerene prema njima. Ono što je opšte poznato  najveći zagađivači vazduha su saobraćaj i zagađenje koje dolazi u zimskim mesecima  od grejanja, a to su fosilna goriva, mazut i ugalj”, istakla je Ksrtić. “To su problemi koji mogu da se reše, ali mora da se radi sistematski”.

Na duži rok, reč je o tome da kapaciteti Gradske toplane treba da prekinu sa korišćenjem mazuta i lož-ulja i da se u potpunosti preorijentišu na upotrebu gasa.

“Kotlarnica Kliničkog centra je nedavno preneta u javnu svojinu Grada. Sada se na nju mogu priključiti i veliki okolni objekti, poput Medicinskog fakulteta i Instituta za javno zdravlje, koji trenutno koriste za grejanje goriva kao što je mazut, koja se smatraju ozbiljnim zagađivačima životne sredine. To je mali korak u rešavanju velikog problema, ali je i on od značaja”, dodala je Ivana Krstić.

Ona je dodala da u strukturi izvora grejanja, čak je više od 50 odsto individualnih ložišta u zimskom periodu, uglavnom na drva i ugalj i to su najveći zagađivači vazduha u gradu. Gradska toplana je u tom smislu napravila veliki korak i u potpunosti je prešla sa mazuta na gas. I prošle i ove godine rade na tome da i manje kotlarnice u najskorije vreme pređu sa mazuta na gas.

Rad na suzbijanju izvora prekomernog aerozagađenja je dugotrajan proces i rezultati ne dolaze „preko noći“, te je zato važno strateško opredeljenje Grada Niša da se uhvati ukoštac sa ovim problemom, a da tema aerozagađenja, prema rečima Gorana Milosavljevića, pomoćnika gradonačelnika Niša i koordinatora Radne grupe, bude svakodnevna, odnosno, da se na njoj kontinuirano radi.

Foto: V. P.

„Za početak, donećemo program smanjenja aerozagađenja, ali moramo razmišljati i unapred, jer će se, primera radi, graditi i nove fabrike u gradu. Imamo i primere dobre prakse u rešavanju problema zagađenja drugih gradova, poput Skoplja i Sarajeva. Uložiću napor da aerozagađenje bude tema o kojoj svakodnevno razmišljamo“, rekao je Milosavljević.

Prethodne dve zime prekomerno zagađenje vazduha PM 10 i PM 2,5 česticama u Nišu izazvalo je veliku zabrinutost stanovništva, te su mnoge Nišlije koristile maske za lice prilikom izlaska na ulicu, dok su stručnjaci komentarisali da je reč o neadekvatnoj zaštiti.

Radna grupa sastavljena je od 12 stručnjaka iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Ministarstva za zaštitu životne sredine, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Fakulteta zaštite na radu, Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Centra za higijenu i humanu ekologiju, Epidemiološke službe Doma zdravlja i Poljoprivrednog foruma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com