Kultura

Formiran Savet za kulturno stvaralaštvo Niša, prva preporuka spomenik Milanu Obrenoviću

Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša konstituisan je nedavno i broji osam članova, koji su se, svako u svom domenu kulturne aktivnosti istakli kao veoma uspešni. Predsednik Saveta, mr Hadži Ivan Redi, potvrdio je Niškim Vestima, da će prva preporuka koju će ovaj Savet dati gradonačelniku i Gradskom veću biti podizanje spomenika Milanu Obrenoviću u skladu sa strategijom ovog tela, a to je očuvanje istorijskog i kulturnog pamćenja Niša.

Analiza stanja u kulturi pre prepruka

Savet, kao što mu i ime kaže, ima savetodavnu ulogu, moći će da predlaže i definiše ono što smatra da odgovara potrebama Nišlija u kulturnom pogledu.

Predsednik novoformiranog Saveta, Hadži Ivan Redi, kaže da će tome prethoditi iscrpna analiza stanja u niškim ustanovama kulture: Niškom kulturnom centru, Narodnom muzeju, Simfonijskom orkestru i drugima, kao i u brojnim udruženjima građana koji su sastvani deo niške kulturne scene.

“Kada, kroz neposredne kontakte i javne tribine, koje ćemo takođe organizovati, saznamo koje su potrebe, onda bi mogli da formiramo i pravce razvoja kulture u Nišu, koji bi, kao predlog mogli dati gradonačelniku i Gradskom veću”, kazao je Redi za Niške Vesti.

Poslednja startegija za kulturu važila do 2015. godine

Grad već ima mafistacije koje su gradske, koje se finansiraju iz budžeta Grada, kao što su Horske svečanosti, Filmski Susreti, Nisomnia, Milanski edikt, Nišvil,  a Redi kaže da je istaživajući došao do podatka da Grad, osim akcionog plana koji je urađen 2014 – 2015 godine, a tiče se strategije kulturnog razvoja Niša, nema ni jedan krovni dokument vezan za kulturu.

Nedavno je na javnoj raspravi bio Nacrt strategije koje predlaže Ministarstvo kulture i infromiisanja Srbije od 2017. do 2027. godine, ali je Nišu potrebna i posebna, gradska strategija, ocenio je.

“Očekujem da će neko moći da nam da neku vrstu evaluacije. Dakle, šta je urađeno od 2015. do danas, da vidimo šta smo to uspeli od tog akcionog plana da realizujemo, a šta nismo. Bitan element kuture je evaluacija svega što se događa.  Na prvom sastanku sam rekao da ću se boriti za tri oblika kulture: pamćenja, življenja i kulturu planiranja, kolektivnog i pojedinačnog. U okviru toga tražićemo gde smo bili juče, gde smo danas, a gde želimo biti sutra”, objasnio je predsednik Saveta.

U okviru “kulture pamćenja”, kako je nazvao Redi, prva prepruka gradskom rukovodstvu biće podizanje spomenika kralju Milanu Obrenoviću, jer kako kaže, vrlo je važno da znamo gde su nam koreni i odakle potičemo. Lokacija za ovaj spomenik još uvek nije utvrđena, ali će predlog datii kompetentne isntitucije.

U naredne četiri godine ovaj Savet će činiti, osim Hadži Ivana Redija i Milica Štrbo, Vidosav Petrović, Borislav Mladenović, Snežana Vlatković, Mile Veljković, Biljana Stanojević i Dejan Stojiljković.

“Imamo nameru da budemo aktivni i u narednom periodu plan je da obiđemo sve ustanove kulture, nevladine organizacije i udruženja koja se bave kulturom, da se upoznamo sa njihovim radom i na osnovu tih razgovora sklopimo celovitu sliku svega što se dešavalo u kulturnom životu Grada poslednjih godina”, zaključila je Milica Štrbo.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com