Kultura

Finale Frankofonije 25. marta u niškom Narodnom pozorištu

Finalno Takmičenje za frankofonu pesmu, po tradiciji, biće održano u Nišu. U sali Narodnog pozorišta, u nedelju 25. marta od 14 časova, nastupiće 16 finalista, od trinaest i dvadesetosam godina, koji su izborili plasman na brojnim regionalnim i polufinalnim takmičenjima širom Srbije.

“Frankofonija je za poslednjih deceniju i po pridobila veliki broj poklonika francuske šansone. Od nekoliko stotina koliko ih je bilo prijavljeno, očekuju nas najbolji koji su, tokom marta, prošli regionalne selekcije u Kladovu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Sekecija je izvršena i po kategorijama tako da ćemo imati po dva takmičara iz juniorske kategorije, od 13 do 17 godina i po dva iz seniorske kategorije, od 18 do 28 godina, iz sva četiri grada”, kaže Valerija Vojnović asistentn za kulturu Francuskog instituta u Nišu.

U žiriju ove godine će biti ambasador Kanade u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, gospođa Kati Čaba, Žan-Batist Kizen, savetnik za saradnju i kulturu, Habib Ben Salha je profesor magrebske književnosti na francuskom jeziku, kao i francuske i frankofone književnosti, pri Univerzitetu u Manubi (Tunis) i osnivač Centra za magrebsku književnost, Milena Injac, redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu i dirigent, Sesil Leke Folkini, rukovodilac regionalnog frankofonog centra za centralnu i istočnu Evropu u Sofiji i Dejan Najdanović, Najda, muzičar iz Niša nekadašnji vokal grupa Smak i Generacija 5.

“Pored pevačkog umeća i izgovora francuskog jezika, žiri će ocenjivati i scenski nasup pevača. Veliku ulogu igra i originalnost u izboru pesme sa kojom se takmiče, jer je to i cilj upoznavanja francuske kulture. Istorija francuske šansone seže u srednji vek i doba trubadura, a njeno zlatno doba je vreme posle drugog svetskog rata kada se pojavila čitava plejada izvođača šansona – Edit Pjaf, Žilber Beko, Iv Montan, Šarl Aznavur …”, objašnjava Vojnović.

Najuspešniji finalisti Takmičenja za frankofonu pesmu, biće nagrađeni putovanjima. Prva nagrada za seniore je boravak za dve osobe u Francuskoj i ulaznica za muzički festival 2018. dar turističke agencije Mondorama, dok će najbolji među juniorima dobiti boravak za dve osobe u Tunisu i ulaznicu za muzički festival 2018. dar Ambasade Republike Tunis u Srbiji. Pored ovih, biće dodeljena i nagrada publike.

“Publika će svog pobednika izglasati putem Facebook-a. Na ovoj društvenoj mreži biće omogućen direktan prenos takmičenja, a na posebnoj sekciji će biti istaknute fotografije svih 16 izvođača, koje će publika moći da “lajkuje”. Pobednika će odrediti najveći broj lajkova i njemu će pripasti profesionalni mikrofon. Time smo pružili mogućnost i onima koji ne budu u sali pozorišta da glasaju za svog favorita”, kaže Vojnović.

Finalno Takmičenje za frankofonu pesmu je otvoreno za sve, porodice, profesore i prijatelje učesnika. Sudeći prema ranijem interesovanju publike, očekivanja su da sala Narodnog pozorišta bude ispunjena do poslednjeg mesta.

Ovo tradicionalno takmičenje organizuju partnerski Studentski kulturni centar Niš i Francuski institut u Srbiji uz podršku Međunarodne organizacije Frankofonije, Ambasade Tunisa, Ambasade Kanade u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, turističke agencije Mondorama, Sky Music Centra, i ExeNet-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com