Društvo

Filozofski fakultet vlasnik igrališta, niko nas nije ništa pitao!

Reagujući na vest da će  u petak, 9. decembra u 12 sati u Media i reform centru biti održan okrugli sto  na temu “Vratite nam FILOZOFSKI. Košarkaški teren umesto parkinga!”, iz  Filozofskog fakulteta, vlasnika ovog  prostora, kažu da ih niko nije pozvao na diskusiju i da su o tome “šta se u njihovoj kući planira” saznali iz medija.

“Ja ne znam ko stoji iza te akcije, ali napominjem da je to prostor Fakuleteta i državni prostor. Mi smo, nezvanično, preko fejsbuk stranice, slučajno videli da je neka organizacija, nevladina po svoj prilici, zajedno sa najmlađim većnikom za sport, Branislavom Kačarom, dobila milion i dvesta hiljada dinara od Ministarstva sporta  za rekonstrukciju igrališta u dvorištu našeg fakulteta. To nema nikakvog smisla i ovakva vrsta pritiska se dešava prilikom svake smene dekana”, kazala je Niškim Vestima Natalija Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta.

Dodaje da je neobično na osnovu koje dokumentacije su dobijena sredstva od Ministarstva sporta  budući da je prostor u vlasništvu Filozofskog fakulteta, bez čije saglasnosti ništa nije moguće uraditi.

Jovanović kaže da dvorište fakulteta jeste bilo igralište, ali u periodu kada je prostorije zgrade koristio i Fakultet fizičke kulture, pa je to tada imalo smisla. Međutim,  DIF je iz zgrade Filozofskog fakulteta iseljen pre 10 godina.

Bilo koja vrsta buke, ugrožavala bi osnovnu delatnost našeg faskulteta, jer je u pitanju nastava. Mi, u ovom trenutku, taj prostor koristimo kao parkiralište, što ne znači da nema planova za druge namene ,” kazala je Jovanović.

Po njenim rečima, Zavod za urbanizam je još pre deset godina napravio projekat  za objekat koji bi bio sazidan upravo na tom mestu.

“U ovom trenutku, Filozofski fakultet se suočava sa ogromnim prostornim problemima. Ova zgrada je napravljena 1938. godine, na spratu se nalazi biblioteka  i  sa svakom novom akreditovanom grupom, mi moramo da unesemo 1000 bibliotečkih naslova. Pod hitno moramo da  selimo biblioteku , jer će nam od opterećenja pasti krov. Nova zgrada, na prostoru gde je sada parking,  projektovana je za podzemnu garažu, prostor za biblioteku, a neki dalji planovi su i da se podele Filološki i Filozofski fakultet, kako je svuda normalno”, objasnila je dekanica.

Filozofski fakultet je jedini u Nišu koji iz godine u godinu ima nove studijske programe i uvećava broj studenata, a prostor ostaje isti, napomenula je i dodala da će taj problem morati vrlo brzo da se reši. Ustupanje površine parkinga za košarkaški teren, jednostavno nije moguće, jer ugrožava vitalne interese Filozofskog fakulteta.

Filozofski fakultet je najtraženiji u zemlji, traženiji smo i od Beograda i Novog Sada. Imamo 4000 aktivnih studenata, a  koristimo dve trećene zgrade, jer jednu trećinu koriste hemičari. Mi na ovaj način štitimo interes našeg fakulteta. Nije u redu da pravite žurku u našem stanu, a da nas prethodno niste pitali. Problematično je i korišćenje našeg imena “filozofski”, to je manipulacija. Mi smo vlasnici imena i prostora i tačka.”, završila je  dekanica  Natalija Jovanović.

Ona je podvukla da na okrugli sto koji je zakazan za sutra u 12 sati, predstavnici Filozofskog fakulteta neće doći, jer nisu ni pozvani. Sutra će javnosti biti poznati detalji vezani za akciju Vratite nam FILOZOFSKI. Košarkaški teren umesto parkinga!”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com