Društvo

Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu spreman za novu generaciju brucoša

Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu se tokom cele godine priprema za novu generaciju brucoša koji će u junu polagati prijemne ispite za depertmane na ovom fakultetu.

Za kandidate koji žele indeks Filozofskog fakulteta počinje uskoro i pripremna nastava. Prijavljivanje za pripremnu nastavu je u toku, časovi počinju 17. juna. Do sada se prijavio očekivan broj kandidata, a za pripremnu nastavu mogu da prijave i elektronskim putem. Prijava za polaganje prijemnog ispita počinje 19.juna.

Ono što je Filozofski fakultet svojim budućim studentima ponudio to je i lista želja. Na taj način budući bruciši mogu da navedu nekoliko sličnih departmana na kojima bi želeli da studiraju ukoliko se ne nađu iznad crte za upis na izabranim studijama.

„Znamo da ove godine dolazi istorijski najmanja generacija brucoša jer se radi o godini kada je bio najmanji natalitet u zemlji i zato smo se dobro pripremili“, kaže dekanica Filozofskog fakulteta profesor dr Natalija Jovanović.

Prof. dr Natalija Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta u Nišu; Foto: V.M.

„Kampanju smo radili čitave ove akademske godine. Bili smo u svim školama, ne samo u gimnazijama već i srednjim stručnim školama, od Negotina do Dimitrovgrada i Vranja pa i na zapadu Srbije. i sondirali smo interesovanje budućih brucoša. Moram da napomenem da je najveće interesovanje je socijalnu politiku i socijalni rad pošto je to nešto novo i izaziva veliku pažnju. Zatim je tu psihologija, pedagogija, a kada je reč o jezičkim studijskim programima najatraktivnija je i dalje anglistika ali je tu sada i nemački jezik što je potpuno novo“, kaže Jovanović.

Ono što je zanimljivo kada je reč i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu je to da se budućim brucošima pruža i alternativu kada se radi o upisu.

Filozofski fakultet u Nišu; Foto: V.M.

„Za nekoliko studijskih programa se polaže gotovo isti prijemni ispit pa je moguće da studenti, ukoliko budu ispod crte upišu nešto što je njima alternativa. Recimo, ako se neko prijavi da polaže prijemni ispit za socijalnu politiku i socijalni rad on polaže test iz sociologije i psihologije. Tu je najracionalnije da pod prvu sledeću alternativu zaokruže sociologiju jer polaže ispit iz sociologije i najveće su mu šanse da u prvom sledećem krugu bude tu upisan. Osim toga to su slični studijski programi, pa ako student ubuduće želi, ipak, da upiše socijalnu politiku i socijalni rad, on će probati sledeće godine, ali će neki ispiti koje je polagao na sociologiji biti priznati“, objašnjava Jovanović.

Slična je situacija je i kada se radi o psihologiji.Ovi kandidati mogu kao alternativu da imaju pedagogiju koja je poslednjih godina jako atraktivna.

Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu uveo još jednu pomalo neočekivanu praksu, a to je antistres kampanja.

„Trudimo se da našim budućim studentima prijemni ispit ne bude dan D i koji će biti obeležen crnim slovom. Fakultet čini sve da za njih to bude jedno pozitivno iskustvo. Zbog toga smo sa srednjoškolcima radili antistres kampanje, organizovali smo radionice za njih jer želimo da tog dana budu potpuno opušteni“, dodaje dr Natalija Jovanović.

Ona dodaje da je pripremna nastava koja počinje 17. juna, a prijavljivanje prijemnih ispita počinje 19.juna.

„Pripremnu nastavu smo organizovali tako da deca koja putuju mogu da dođu na nastavu, a onda u toku istog dana i da se vrate kući. Uradilo smo jer imamo kandidate iz celog regiona pa smo želeli da im pomognemo oko organizacije vremena“, ističe dr Natalija Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com