Kultura

Film “Kude je taj Niš” na Festivalu dokumentarnog filma “Dokument 2019.”

Pod pokroviteljstvom Grada Vranja, a u organizaciji udruženja “Dokument 06”, pozorišta “Bora Stanković” i dopisništva RTS-a, u pozorištu “Bora Stanković” u Vranju će od 22. do 24. decembra 2019. godine biti održan 16. međunarodni festival dokumentarnog filma “Dokument 2019”.

Na ovom festivalu biće prikazano preko 10 ostvarenja, a jedno od njih je dokumentarni film o Živojinu Isakoviću Čokaliji “Kude je taj Niš”, iza koga stoji City produkcija. Ovaj film na programu je prvog dana festivala.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Program festivala:

Nedelja 22.12.2019. u 20:00, pozorište “Bora Stanković” (Velika scena)

Speleonaut / Pod kamenim nebom
Režija: Sonja Đekić / Srbija / 57 min.
U vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine. Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja – kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podzemni svet. Mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljava – od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama. Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traga za svrhom.

Ti si Alef
Režija: Sonja Rizoska Jovanovska / Severna Makedonija / 32 min.
Ti si Alef je dokumentarni film o neumornom putniku koji ide stazom istine, pravde, svetlosti. To je priča o neverovatnom traganju ka duhovnom obnavljanju i o susretu sa najskrivenijim tajnama. Film govori o jednom istraživanju u 21. veku koje treba da nam odgovori na pitanja o našem postojanju, o granicama duhovnog prostora, o samosvesti, gde etničko, religiozno i društveno nemaju nikakvu ulogu. Nešto drugo je značajnije, a to je duhovna obnova.

https://www.youtube.com/watch?v=jRXpur9wbgI

Kude je taj Niš – Palilulo pozdravio te Čokalija
Režija: Vladimir Ristić / Srbija / 37 min.
Izvodio je na hiljade pesama. Nema koju nije znao. Pevao je i Titu i Vojvodi Đujiću i Peleu i Bekenbaueru. I Kralju Petru II Karađorđeviću i Elizabet Tejlor i Ričardu Bartonu… Obišao je ceo svet s harmonikom u rukama. Kada se otisnuo u svet muzike, kafane su bile jedine estradne ustanove.
Kroz lične impresije i kroz svedočanstva najbliskijih prijatelja upoznajemo Živojina Isakovića Čokaliju legendarnog niškog kafanskog umetnika. O fenomenu ljubavi, prijateljstva, muzike, fudbala i odnosa prema rodnom Nišu i Paliluli, ovaj dokumentarno biografski film protkan je autentičnim Čokalijinim pesmama.

In manus tuas / U tvojim rukama
Režija: Milana Majar / Bosna i Hercegovina / 25 min.
U sekundi sve nestaje u plamenu koji sagoreva i nevina srca ljudi. Prekinuto detinjstvo. Strah, glad i borba. Zemlja natopljena krvlju. Beg od smrti i hod u nepoznato. Toliko izgovorenih reči osnaženih vidljivom ili skrivenom porukom. U sudaru nostalgije i uspomena prepliću se stvarno i neverovatno, nada i ogorčenje, snaga i bol, vera… Dokumentarni film “In manus tuas” je autentičan portret razorenih sudbina sirijskih hrišćana čiji bol prerasta u duhovnu snagu i učvršćuje veru…

https://vimeo.com/306656091?fbclid=IwAR2I68LbAS2ub_W7Qmmw-5OcLbvDQ8seHF5EfbNf2wjNpwmBAGm6BSCKV

https://vimeo.com/306656091?fbclid=IwAR2I68LbAS2ub_W7Qmmw-5OcLbvDQ8seHF5EfbNf2wjNpwmBAGm6BSCKVDg

Ponedeljak 23.12.2019. u 20:00, pozorište “Bora Stanković” (Mala scena)

Svedok jednog vremena
Režija: Igor M. Toholj / Srbija / 74 min.
Svedok jednog vremena je dokumentarni film o 60 godina dugoj istoriji Dvorane Doma sindikata, koja je je ujedno i nezaobilazan deo istorije elitne i popularne kulture Beograda i bivše Jugoslavije. Više od 30 učesnika i svedoka mnogobrojnih dešavanja, od kongresa državnog vrha nekadašnje SFRJ, koncerata Luja Armstronga i Artura Rubinštajna do gostovanja najvećih filmskih zvezda i šahovskih velemajstora, uz obilje arhivskog materijala nadahnuto i emotivno govore o važnoj instituciji, jednom fenomenu druge polovine 20. veka na ovim prostorima. Sagovornici u filmu: Minja Subota, Branko Marušić, Milan Šević, Radoslav Zelenović, Vojislav Bubiša Simić, Vojislav Pantić, Miroslav Bata Petrović, Božidar Boki Milošević, Mladen Matičević, Goran Terzić, Mario Bjelanović, Kristijan Bjelanović, Zoran Simjanović. Nenad Dukić, Vladimir Janković Džet, Biljana Krstić, Vojislav Vojkan Borisavljević, Leo Martin, Branislav Rakić, Boris Bizetić, Mr. Lana Jelenković, Slobodan Vujović, Milan Lane Gutović, Jugoslav Pantelić, Miroljub Vučković, Jovan Marković, Vojislav Vučinić, Beti Đorđević, Nebojša Dugalić, Ana Sofrenović, Merima Njegomir, Snežana Berić, Lado Leskovar, Ljiljana Stjepanović…

Sakreštan
Režija: Luka Klapan / Hrvatska / 17 min.
U idiličnom dalmatinskom gradiću Novigradu, među malobrojnim stanovnicima koji nisu izgubili veru, živi i Stipe, posljednji svedok starih običaja na tom prostoru.

https://www.youtube.com/watch?v=P4Xep3uKLKc

Ratnici, Duhovnici, Rabotnici
Režija: Radica Smiljković, Bojan Vorkapić / Srbija / 12 min.
Priču o srednjovekovnom nasleđu oživljavaju arheolog Marko Aleksić i Stevan Stevanović koji se bavi rekonstrukcijom istorijskog oklopa i oružja. O nastajanju viteške kulture, o srednjovekovnom naoružanju i proizvodnji oružja, o duhu epohe koji oživljava u kovačkojradionici arhitekte i istraživača, o nastajanju viteškog oklopa i mača u radionicama majstora srednjeg veka… Ovo je priča o nasleđu koje vekovima baštinimo i odjecima srednjovekovne kulture koji sazrevaju u svima nama, umetnicima, piscima, istraživačima.

Živa crkva
Režija: Dejan Vučenović / Srbija / 14 min.
Imao je samo 12 godina kada je prvi put ušao u manastir. I od tada ga nije napustio. Punih 50 godina monaškog života. Ovo je priča o monahu, arhimandritu Alekseju koji je na sebi svojstven način podigao “živu crkvu”.
Ovo je priča o životu i iskušenjima. Ovo je priča o crkvi kakva je nekada bila i kakva bi morala biti.

https://www.youtube.com/watch?v=p1_X1a_MP5E

Žuti autobus
Režija: Radmila Vulićević / Srbija / 22 min.
Oko 1500 učenika iz 22 sela putuje svakoga dana do škole i natrag žutim autobusima do Gračanice i Lapljeg Sela. Tu su pri osnovnim školama smeštene sve srednje škole izbegle iz Prištine. Autobusi pređu i preko 1000 kilometara dnevno…

Naser
Režija: Biljana Dulović, Mateja Raičković, Ilka Hadžikadrija / Crna Gora / 6 min.
Rutina ulcinjskog ribara prikazuje skrivene delove ovog posla i mnoge njegove poteškoće. Loše vreme, neadekvatni uslovi, manjak ribe deo su Naserove svakodnevnice. Njegovo zabrinuto lice poteže mnoga socijalna pitanja tokom repetitivnog poslovnog ciklusa jednog dana.

Utorak 24.12.2019. u 18:00, pozorište “Bora Stanković” (Mala scena)

Prelazak
Režija: Sladjan Stojanović / Srbija / 5 min.
Običan dan na granici…

Kartoline
Režija: Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Katerina Duda, Ivana Pipal, Darovan Tušek, Ante Zlatko Stolica / Hrvatska / 60 min.
Kartoline se sastoje od 12 pseudodokumentarnih, petominutnih vinjeta o malim hrvatskim mestima u kojima stanovnici govore jakim dijalektima ili stranim jezicima, a nastale su u režiji autora motivisanih nekonvencionalnim rodoljubljem. Film sadrži epizode o Momjanu, Gornjoj Stubici, Tounju, Vrboskoj, Ždali, Susku, Prezidu, Bolu, Šušnjevici, Štrigovi, Blatu i Lokvama.

Ako je rak, nije lav
Režija: Radomirka Siljanoski / Srbija / 53 min.
Film je posvećen obolelima od karcinoma, njihovim porodicama i ljubavnicima.
Kosovki Nedeljković je 2006. dijagnostikovan metastatski karcinom jajnika nakon prve operacije. Iako je tema teška i bolna, akcenat filma je na prevazilaženju problema kroz aktivno življenje života: ljubav, pesmu, igru i putovanja. Glavni narativni tok obuhvata period od dve i po godine (2014-2015), prateći protagonistu kroz godišnja doba; suočavanje sa bolešću, savladavanje poteškoća ,radost svakodnevice, dok ga uokvirjuje pozadinska prica o sudbini ne samo jedne, već mnogih generacija na ovim prostorima.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com