Некатегоризовано

Evropska unija odobrila 30.000 evra za izgradnju Ekspo centra u Niškoj Banji

Među lokalnim samoupravama čiji su projekti finansijski podržani od strane EU PRO programa je i Grad Niš, kome je o odobreno 30 hiljada evra za izradu projekata za izvođenje radova za multifunkcionalni Ekspo centar, koji će se graditi na lokaciji Lozni kalem u Niškoj Banji.

Svečanom uručivanju odluka o finansiranju projekata u Kragujevcu prisustvovao je član Gradskog veća Niša Mihailo Zdravković koji je zahvalio predstavnicima Evropske unije i EU PRO programa na podršci u realizaciji ovog izuzetno važnog projekta, čiji je osnovni cilj da reši problem nedostatka adekvatnog sajamskog prostora i obezbedi da Niš bude pogodan domaćin širokog spektra događaja, poput sajmova, kongresa, sastanaka, emisija i sportskih događaja.

”Ekspo centar će generisati postepeno nove ekonomske aktivnosti u smislu potrošnje, radnih mesta, zarada i poreskih prihoda za zajednicu. To će privući masu učesnika u novu poslovnu oblast Niša i poslužiti kao katalizator za druge potencijalne razvojne inicijative, pomažući da se olakša razvoj privatnog sektora poput novih hotela, poboljšavajući ukupni kvalitet života stanovništva i doprinoseći ukupnoj živosti i životnosti zajednice”, rekao je Zdravković.

Foto: www.ni.rs

Lokalne samouprave će tako realizovati dvanaest projekata koji se odnose na izradu projektno-tehničke dokumentacije, 19 projekata forumulisanja planske dokumentacije i devet projekata poslovne infrastrukture, koji će doprineti stvaranju uslova za unapređenje ekonomskih aktivnosti i privlačenje investicija.

„Evropska unija pruža kontinuiranu podršku lokalnom razvoju sa dosadašnjim ulaganjem od 300 miliona evra, a samo finansiranje razvoja poslovne infrastrukture omogućiće unapređenje ukupnog poslovnog okruženja u Srbiji i privlačenje investicija, te samim tim i bolji život stanovništva”, rekao je u Kragujevcu šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, čestitajući predstavnicama 34 lokalne samouprave kojima je preko razvojnog programa EU PRO odobreno ukupno 40 projekata.

Foto: www.ni.rs

Inače, aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com