Društvo

„Evropa je ovde 2021“! Interaktivna instalacija – niškog Fakulteta umetnosti

Izabrana su tri najbolja rada na umetničkom konkursu „Evropa je ovde 2021“ koji su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i EUINFONET projekat, umetničke instalacije biće postvljene u Nišu, Novom Sada i Beogradu.

Umetničku inicijativu pod nazivom „Evropa je ovde 2021“ pokrenuli smo kao deo aktivnosti u sklopu obeležavanja Dan Evrope u Srbiji, ali i da pružimo priliku studentima osnovnih, master i doktorskih studija na umetničkim fakultetima da nam sepridruže svojim kreativnim i maštovitim idejama.

Najbolje interaktivne umetničke instalacije su sledeće:

–          Interaktivna instalacija- tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu;

–          (O)KRUŽI SE – tim studenata 3IK sa Fakulteta primenjenih umetnosti i Arhitekonskog fakulteta u Beogradu;

–          Rast – tim studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Svaki od tri predloga će dobiti iznos od 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za realizaciju instalacije, izlaganje, logističke troškove i troškove autorskih honorara.

Radove je ocenjivao žiri u sledećem sastavu:
Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji;
dr Maja Ćirić, nezavisna kustoskinja i umetnička kritičarka;
dr Katarina Živanović, šefica izložbenog salona Galerije SANU.

Umetnička interaktivna instalacija koja će biti izložena u Nišu – tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu

Predlog ideje umetničke interaktivne instalacije prikazuje tri objekta u vidu prolaza/kapija povezanih stazom, koja odvojene objekte integriše u jednu celinu. Svaka kapija je osmišljena tako da sa spoljašnje strane prikaže piktograme, koji simbolišu neku od poruka EU u vidu piktograma za jednakost, privredni rast, ravnopravnost, jezičku raznolikost, bezbednost, društveni napredak, mir, dostojanstvo, ekologiju, tradiciju, slobodu, toleranciju, inkluziju, rast, naučni i tehnološki napredak, pravdu, stabilnost i solidarnost. Pored vizuelnog doživljaja 3D objekata, naš predlog upotpunjuje i aplikacija za proširenu realnost (Augmented Reality), preko koje će posmatrači moći da stupe u interakciju sa objektima, skeniranjem prethodno odredjenih markera (piktograma i delova digitalnih grafika sa unutrašnje strane objekta. 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com