Region

EU finansira rekonstrukciju Ustanove kulture „Remezijana” u Beloj Palanci

Ustanova kulture „Remezijana” u Beloj Palanci biće rekonstruisana zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) koja je, preko razvojnog programa EU PRO, opredelila 110.000 evra za sanaciju krova, rekonstrukciju grejanja, uvođenje novih električnih instalacija i osvetljenja, te sistema klimatizacije i ventilacije pozorišta i scene kao i nabavku nove scenske opreme.

Na taj način poboljšaće se uslovi za rad i organizovanje različitih kulturnih sadržaja, a istovremeno će se unaprediti energetska efikasnost i smanjiti troškovi grejanja.

Opština Bela Palanka je uspela da obezbedi sredstva za sufinansiranje ovog projekta u vrednosti od skoro 20.000 evra, pa će tako zgrada izgrađena 1948. godine biti potpuno rekonstruisana.

„Ovo mesto je stecište svih kulturnih dešavanja u našoj opštini, jer se u okviru ustanove održavaju pozorišne predstave, bioskopske projekcije i koncerti, izložbe, književne večeri kao i folklorne manifestacije. Ustanova kulture „Remezijana” je i domaćin brojnim kulturnim manifestacijama koje se organizuju u Beloj Palanci”, rekao je predsednik opštine Goran Miljković. „Postignuta energetska efikasnost smanjiće troškove grejanja što će nam omogućiti da uštedimo sredstva koja ćemo dalje da ulažemo u kulturu”, dodao je Miljković.

 

Takođe, u skladu sa principima dobrog upravljanja donet je pravilnik o korišćenju i iznajmljivanju prostorija Ustanove kulture „Remezijana”. Ove aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Radove izvodi grupa izvođača na čelu sa nosiocem posla Winners d.o.o. iz Niša, koji su izabrani u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Bela Palanka, a predviđeno je da radovi budu završeni u roku od 120 kalendarskih dana.

Foto: EU Pro

Projekat Sanacije i adaptacije zgrade Ustanove Kulture „Remezijana” finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com