DruštvoRegion

„Etno susreti“ po 12. put u Niškoj Banji

Tradicionalni Etno sajam pod nazivom “Etno susreti – Niška Banja 2019”, održaće se narednog meseca.

Na glavnom banjskom šetalištu, više od stotinu udruženja, samostalnih izlagača i zanatlija, predstaviće radove domaće radinosti, suvenire i razne druge narodne rukotvorine.

Na manifestaciji sa tradicijom dugom dvanaest godina, će se predstaviti i vrsni kulinari koji će pripremati specijalitete nacionalne kuhinje, kao i proizvođači meda, pčelinjih i biljnih proizvoda.

Sajam je revijalno-takmičarsko-prodajnog karaktera i odlična je platforma za prezentaciju malih privrednika i njihovih proizvoda. Izlagača je najviše iz našeg kraja, mada ih imamo iz čitave Srbije. Pored njih na Sajmu će i brojne Turističke organizacije iz Srbije predstaviti svoje ponude” kaže Danijela Petković iz Udruženja žena “Kruna” koje je i organizator manifestacije.

Foto: GO Niska Banja

Etno Sajam u Niškoj Banji će trajati tri dana, od 6-8. septembra.

Tema ovogodišnjih susreta je “Košulja bela – od rođenja do sudnjeg dana”, pa ćemo prvog dana imati svojevrsno takmičenje u oblasti domaće radinosti. Stručni žiri sastavljen od etnologa, ocenjivaće košulje u dve kategorije – “Otrgnuto od zaborava” gde će se ocenjivati ručno tkane i vezene bele košulje sa svim ukrasima i dodacima isključivo ručne izrade, i “Najkompletnija i najlepša bela košulja vezena ručno”. U obe kategorije ćemo podeliti medalje za najbolje tri, a novina je da će od ove godine sve nagrađene košulje biti uvrštene u naš katalog”, otkriva Petković navodeći da posetioce očekuje izuzetno raznovrstan i bogat program.

Foto: GO Niska Banja

Drugi dan Etno susreta rezervisan je za pletilje, vezilje i predilje, među kojima će se birati najspretnija i najbrža. Istog dana biće organizovano i takmičenje pod nazivom “Slatka mašta” u okviru kojeg će se domaćice takmičiti u spremanju kolača i slatke zimnice.

Treći dan sureta, počinjemo “Lovačkim urankom”. Taj deo programa organizujemo u saradnji sa Lovačkom sekcijom “Niška Banja”, a učestvuju lovačka udruženja iz cele Srbije. Sa njima ćemo obići najvažnija lovišta u okruženju, nakon čega se priprema čuveni lovački gulaš u kotliću i drugi lovački specijaliteti, koje će, takođe, ocenjivati stručni žiri i dodeliti im nagrade”.

Foto: GO Niska Banja

U okviru Etno susreta biće održan Veliki festival folklora, peti po redu, pod nazivom “Folklorijada-igrom do pehara”. Folklorne grupe će se takmičiti u tri kategorije, koje će, svaka u svom danu, prezentovati igre i autentičnost narodne nošnje kraja iz kojeg dolaze. U završnici manifestacije najuspešnijima će biti dodeljena priznanja.

Foto: GO Niska Banja

Idejni tvorac, domaćin i organizator manifestacije je Udruženje žena “Kruna” iz Niške Banje, a pokrovitelj GO Niška Banja u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš i Osnovnom školom “Ivan Goran Kovačić” iz Niške Banje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com