Virus KoronaZdravlje

Epidemiološka situacija u Nišu izuzetno teška, otvara se treća kovid ambulanta

Treća kovid ambulanta u Nišu biće otvorena u centralnom objektu Doma Zdravlja u nedelju, zbog povećanog broja pacijenata.

Epidemiološka situacija u Nišu je izuzetno teška, broj pregleda kreće se između 1.200 i 1.400, zato je odlučeno da se otvori treća ambulanta, kazao je za Niške Vesti direktor Doma zdravlja prof. dr Milorad Jerkan.

“Ta treća ambulanta će imati veliku čekaonicu, gde će moći komotno da uđe na propisanom rastojanju i preko 100 ljudi. Ceo onaj prizemni deo je pretvoren u kovid ambulantu, tako da će moći veliki broj pacijenata da bude zbrinut”, objašnjava Jerkan.

On je naglasio da nije verovao da će broj pregleda preći 1.300 i da će biti potrebe i za trećom kovid ambulantom.

“Procena je najbolje u nedelju da krenemo. Možemo već i sada, međutim, procena je da je u nedelju najbolje da bismo mogli da obezbedimo sve uslove za neometan rad”, istakao je Jerkan.

Broj prvih pregleda, od ponedeljka do danas, kreće se između 350 i 450, što je, prema njegovim rečima, izuzetno veliki broj.

“Od toga je skoro jedna trećina pozitivnih. Laboratorija je izuzetno opterećena. Imamo najsavremeniju laboratoriju”, naglasio je Jerkan.

Većinu pacijenata leče lekari Doma zdravlja, kao i sve one koji dolaze na drugi pregled. U proseku taj broj se kreće između 600 i 900.

“Njih naši lekari zbrinjavaju, jer imamo izuzetno kvalitetne i interniste i lekare specijaliste opšte medicine i sve one koji su neophodni da ovaj posao odradimo. Imamo pet epidemiologa, možda i najviše u Srbiji. Ceo taj posao možemo da obradimo, da bismo zaštitili Klinički centar kako bi oni radili sa najtežim pacijentima i da bi mogli da spašavaju živote”, izjavio je prof. dr Milorad Jerkan.

U proseku se dnevno uradi između 400 i 500 testova.

“Najviše u poslednje vreme radimo antigenske testove, koji su i najindikativniji”, kazao je Jerkan.

Ukoliko antigenski test pokaže da je pacijent pozitivan na koronavirus, nije potrebno raditi PCR test, objašnjava direktor Doma zdravlja.

“Pozitivnih je jedna trećina, odnosno između 160 i 182 koliko je juče bilo”, istakao je Jerkan.

Dodaje da su radnici Doma zdravlja na velikom udaru.

“Svima onima koji rade u Domu zdravlja zahvaljujem se, jer ovakav udar još nismo imali. Svi smo jedinstveni da moramo sada da se pokažemo kao zdravstveni radnici. Nemamo bežanja sa posla, to kod nas ne postoji. Dešava se da imamo i pozitivne i lekare i sestre, srazmerno veličini naše ustanove to je mali broj. Nemam primedbe ni na jednog svog radnika i time mogu da se ponosim kao direktor ustanove”, zaključio je prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com