Politika

Dveri Niš: Gradska vlast na svaki način pokušava da kompanija braće Karić omogući da zida „betonsko“ naselje

Umesto da štiti javni interes grada i Nišlija, gradska vlast na svaki način pokušava da kompaniji „Tesla park“ iza koje stoji kapital porodice Кarić, omogući da zida betonsko naselje na velikoj zelenoj površini, i za koju se stanovi već prodaju „u luksuznom naselju Betoven park“. Sve faze postupaka usvajanja urbanističkih planova bili su nezakoniti, i to je u svakoj fazi postupka, rekla je na konferenciji za novinare potpredsednica Dveri i narodna poslanica Tamara Milenković Kerković.

Prema njenim rečima ovo naselje niti postoji, a ne samo da nema građevinsku dozvolu, već ni postupci izmene urbanističkih planova nisu okončani.

„Ni poslednja poplava 2. juna u Paliluli, koja je Palilulsko veče pretvorila u crnotalasni film, koja bi da zelena površina od 3,5ha na brdu iznad Stare ciglane nije apsorbovala ogromne padavine, poplavila ne samo podvožnjak i deo Кliničkog centra , već i čitavo naselje ispod brda, ni otkriće da je još pre više od tri godine januara 2023.god. Grad potpisao sa kompanijom Кarić Memorandum o saradnji, kao i otkriće da iza kompanije „Tesla park“ stoji kompanija „BК tesla“ kompanije Кarić, nije sprečilo Кomisiju za planove da nastavi nezakoniti postupak Izmene plana generalne regulacije za Palilulu, započet u 2023.god, i da omogući ono što je očito Grad obećao komapniji Кarić- da zida na brdu pa makar čitava Palilula plivala u kanalizacionom vodama“, kazala je Milenković Kerković.

Podseća da je prethodna javna sednica Кomisije održana bez kvoruma.

„Plan generalne regulacije je započet tek godinu dana nakon što je firma „Tesla park“ platila da se uradi Plan detaljne regulacije, što je i nezakonito i nezapamćeno u urbanistilkoj praksi da se najpre radi plan nižeg reda, a tek onda pristupa planu višeg reda. Svi planovi radili su se na osnovu odluke gradske uprave da za ovako velike izmene nije potrebna strateška procena uticaja na životnu sredinu, bez saglasnosti nadležnih institucija, i tako u svakoj fazi“, rekla je narodna poslanica.

Ona je pozvala građane Niša da ovo gaženje interesa Grada i Nišlija ne dozvole i da u četvrtak 15. juna u 11 sati budu u Oficirskom domu na Ponovljenoj javnoj raspravi Кomisije za planove. Dodaje da će tada izneti nove Primedbe na ovo, prema njenim rečima, besramno gaženje interesa Grada, zarad privatnog interesa investitora, kompanije braće Кarić.

„Ni tužilaštvo do sada uprkos svim našim tvrdnjama da se radi o korupciji vrha gradske vlasti, zajedno sa gradonačelnicom Sotirovski, nije reagovalo“, zaključila je Milenković Kerković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Ispred hotela Vidikovac poplava prilikom svake veće kiše, a iznad samog hotela niču zgrade pored privatnih kuća kao pečurke!!! Tako da he jedino rešenje da se obustavi gradnja zgrada iznad 2 sprata na brdima, inače će palilula uvek plivati u fekalijama!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com